Законът за зелената енергия е най-лобисткият, твърди премиерът 29.06 | 19:54

Министър-председателят обвини Тройната коалиция за повишението в цените на тока и каза, че предвидените 12 000 мегавата от ВЕИ са равни на шест атомни централи

От Филипа Тодева

Премиерът Бойко Борисов обвини Тройната коалиция за повишението в цените на електроенергията с 13% и определи Законът за ВЕИ като като най-лобисткият закон, приеман в България, предаде Агенция "Фокус". По думите на премиера въпреки, че правителството на ГЕРБ на два пъти е успяло да намали цените, увеличението ще се плати от всички и е имало вероятност то дори да достигне 40%.

"Така че е било хубаво през 2007 година екоорганизациите също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели. И ако в момента погледнете, само тогава 12 000 мегавата – шест електроцентарали Белене са били подготвени за сключване на договори. Просто безумие”, категоричен бе той.

Бойко Борисов коментира и отзвука от Европейския съвет в Брюксел. По негово мнение всички са дали България за пример - как в рамките на 2,5 г държава на юг, държава от бившите социалистически страни, е успяла да си покрие бюджетния дефицит, да го свали до 2%, да има нисък дълг, да има инфлация която да отговаря на Маастрихтските критерии и съответно да започне и да има растеж, да усвоява в пъти, в пъти повече европейски фондове.

Според премиера финансова дисциплина е необходима и в Европа – т.е. всички държави да покрият критериите за нисък дефицит и дълг. "Отделно към всички държави има различни препоръки, Европейската централна банка да поеме контрол върху банките, тъй като вече всички сме наясно че финансовата криза дойде от големите банки в света и да не се получава пак това. Много трудно решение за Италия и Испания - 120 млрд. евро да им бъдат отпуснати, за да капитализират основните си банки”, коментира още той.  

Водещи

Най-четени