Законът за професионалното обучение - предизвикателство 16.09 | 11:54

Това смята Анелия Клисарова, която откри учебната година във варненско училище

От Кремена Бедерева

Основното предизвикателство през новата учебна година са промените в закона за професионалното обучение. Това каза във Варна министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова.

Тя допълни, че промените в закона ще създадат условия за повече практика на обучаващите се в професионалните училища.

Другото основно предизвикателство, според нея, е законът за средното образование.

Министърът откри учебната година в СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов" в крайморския град, съобщава БТА.

Анелия Клисарова пожела успешна и ползотворна учебна година на учениците и учителите. Тя коментира, че цялото общество иска да се обръща внимание на децата, които учат в подобни училища. Според нея при обучението на децата с увреждания е изключително важен индивидуалният подход.

Проф. Клисарова отбеляза, че министерството полага грижи за този тип училища. Тя връчи на директора на училището Жулиета Петкова чек за 147 401 лева, осигурени от министерството, за ремонт на покрива на учебното заведение.

По-късно министър Клисарова откри нов компютърен кабинет в училището, осигурен от министерството с подкрепата на партньор от деловите среди. Директорът на училището Жулиета Петкова коментира, че в него през тази година са разкрити нови кабинети за физиотерапия и др.

В учебното заведение функционира и брайлова печатница, в която се адаптират на брайлово писмо материалите за държавните зрелостни изпити, както и учебници. През миналата година са адаптирани учебниците за девети клас, а през тази година - за десети.

Водещи

Най-четени