Законът на Янев не удари Кристалина Георгиева 11.04 | 18:47

Текстът противоречал на нормативната база на ЕС

От Христина Рафаилова

Законът  за публичност на имуществото противоречи на нормативната уредба  на Европейския съюз. 

Според него сред хората, които трябва да декларират имуществото си, е и еврокомисарят Кристалина Георгиева. 

Благодарение на Европейската комисия тя обаче ще бъде освободена от това задължение. 

Оказа се, изискването на закона е в разрез с Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз. 

В защита на Георгиева беше изпратено писмо от главния секретар на ЕК Катрин Дей. То е адресирано до постоянния представител на България Димитър Цанчев. В него се обяснява как законът противоречи на въпросните два договора. 

От текста става ясно, че  Брюксел са поработили здраво, за да решат как да се действа с българския закон. 

"След внимателното извършване на правен анализ на тази разпоредба, който е приложен към настоящото писмо, Комисията заключава, че доколкото се отнася за периода, през който членът на Комисията от Република България е на служба, разпоредбата противоречи на Договора за Европейския съюз и Договора за функционирането на Европейския съюз. По тази причина Комисията смята, че комисар Георгиева не е обвързана с това задължение", пише в писмото. 

"Комисията изпълнява своите задължения при пълна независимост. Без да се засягат разпоредбите на член 18, параграф 2, членовете на Комисията не могат да искат, нито да приемат инструкции от никое правителство, институция, орган, служба или агенция. Те се въздържат от всякакво действие, несъвместимо с техните функции или с изпълнението на техните задачи.", твърдят в писмото от евроинституцията. 

От задълженията, произтичащи от закона, ще бъде освободен и българският представител в Европейската сметна палата. Генералният секретар на  одитната институция Едуардо Гарсия е изпратил до Цанчев писмо със същите мотиви като тези на ЕК.

Водещи

Най-четени