Законът не плаши българите - масово се возим без колани на задната седалка 15.03 | 16:00

Всеки пети моторист кара без каска, а родителите возят децата си без детско столче

От Теодора Кокаланова

Резултатите от поредната полицейска акция на пътя, свързана с това дали шофьорите спазват изискванията за безопасност в България, са плачевни. Изискването за колан на задната седалка, валидно за всички пътници, което отдавна е в закона, но продължава масово да не се спазва.

"Все още има граждани, които не слагат колани", коментира инспектор Росен Рапчев. Пътните полицаи очакват най-много актове да бъдат съставени за шофиране без колан. "От общо проверени над 35 000 автомобила са установени близо 4400 нарушения", допълва Рапчев.

Данните на полицията показват, че всеки пети моторист кара без каска, а нарушителите най-често са в малките населени места. Не са изключение и родителите, които возят децата си без детско столче.

Това е шестото поредно участие на България в операции за контрол на пътното движение, организирани от Европейската организация на службите на пътна полиция.

В рамките на една седмица ще се извършват засилени проверки за използването на обезопасителни колани от водачите и от пътниците в автомобилите, на обезопасителни каски при придвижване с мотор и на детските столчета в колите. Полицаите следят и за валидна застраховка "Гражданска отговорност". Акцията се провежда както в България, така и във всички европейски държави, предаде bTV.

Водещи

Най-четени