Закопчаният у нас Фриц Жоасен – ислямист или жертва? 12.01 | 15:39

Твърди се, че е свързан с „Ислямска държава“ и „Ал Кайда“

От Филипа Тодева

Ислямист или жертва на паниката след атентата в офиса на френското списание Charlie Ebdo? Според информация на "24 часа" Париж иска екстрадиция на задържания на ГКПП Капитан Андреево Фриц Жоасен.

От българската прокуратура потвърдили, че няма данни за негово съпричастие към терористични групировки като "Ислямска държава" или "Ал Кайда" поне по представените документи от Франция.

В кулоарите Хасковския окръжен съд обаче упорито се говорело, че Париж подготвял ново искане, в което такива обстоятелства щели да бъдат визирани.

29-годишен френски гражданин от хаитянски произход е задържан на ГКПП Капитан Андреево при опит да изведе 3-годишния си син за Турция.

Европейската заповед за арест е била постановена след оплакване на съпругата на Фриц - Жули Жоасен, че детето им е трябвало да бъде отведено в Сирия, където да бъде възпитано и обучавано в радикален ислям.

Жоасен, любовницата му - туркиня и детето му Абдел - Рахман били свалени от автобус по редовна линия за Истанбул в първия ден на новата година. Момченцето било настанено в социален дом, преди няколко дни по-късно рождената му майка от Тунис да го прибере обратно в присъствието на хора от френското посолство у нас.

"Няма такова нещо, не съм ислямист. С приятелката ми планирахме 10-дневна екскурзия до Турция, докато съпругата ми бе с по-малкото ни дете в родината си", заявил самият Жоасен пред съда.

Мъжът приел исляма и от 2 години започнал да изповяда твърда негова линия по данни на съпругата. Съдът ще реши дали да го екстрадира в Париж в петък.

Водещи

Най-четени