Закопчаха бизнесмен и митничар за контрабанда на над 400 кг хероин 16.02 | 14:25

Пратката пристигнала на пристанището във Варна, оценява се на между 26 и 36 млн. лв.

От iNews.bg

В резултат на съвместни действия на служители на ГДБОП и Агенция "Митници", под ръководството на Окръжната прокуратура във Варна, е предотвратена контрабандата на хероин, с общо тегло от 401,468 кг. 

На 7 февруари в пристанище Варна - Запад пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка /битумни ролки/. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България. В хода на проверката било установено, че битумните ролки в три от контейнерите се различават по цвят и надписи от останалите. 

От извършения оглед станало ясно, че 71 ролки са с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество. Експертната справка установила, че пакетите съдържат високорисково наркотично вещество – хероин, с общо тегло от 401,468 кг.

Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. В зависимост от това ще бъде определена и стойността му - от 26 до 36 милиона лева, по цени за нуждите на наказателното производство. По случая е образувано досъдебно производство.

В хода на проведените оперативно – издирвателните действия служители при сектор "Борба с организираната престъпност" – Варна са установили и задържали извършителите – 35 – годишен /собственик на дружеството вносител на стоката/ и 45 – годишен митнически служител. Двамата са привлечени към наказателна отговорност, с прокурорско постановление са задържани за срок до 72 часа, предстои искане за постоянното им задържане.  Работата по досъдебно производство за престъпление по чл. 242, ал. 2 във връзка  чл. 20 ал. 2 от НК продължава под ръководството на Окръжната прокуратура.

Подробности за контрабандния хероин оповестиха заместник – директорът на ГДБОП старши комисар Илия Делчев, началникът на СБОП– Варна – главен инспектор Любомир Николов, административният ръководител на Апелативната прокуратура във Варна – апелативният прокурор Владимир Чавдаров, заместник – окръжният прокурор Дияна Иванова, заместник - главният директор на ГД "Митническо разузнаване и разследване" - Светослав Владимиров, директорът на ТД "Северна морска" – Соня Трифонова, началникът на отдел "Борба с наркотрафика" при ТД "Северна морска" - Светлозар Калинов и началникът на отдел "Митническо разследване и разузнаване" - Бранимир Раданов.

Водещи

Най-четени