Закриват интернатите за лоши деца (допълнена) 27.09 | 15:40

Заменят ТВУ с малки със семейна среда - без наказания, само с възпитание

От iNews.bg

Държавата най-накрая ще закрие специализираните училищаза деца с лошо поведение и непълнолуетните, извършили престъпления. Нов Закон за отклоняване и налагане на възпитателни мерки на правосъдното министерство предвижда закриване социално-педагогическите интернати (СПИ) и възпитателните училища-интернати (ВУИ), обяви ресорният министър Екатерина Захариева, цитирана от БГНЕС.

Тези наказателни училища, в които досега попадаха предимно деца от малцинствата и сираци, ще бъдат сменени с нови центрове за възпитателен надзор, в които ще се настаняват максимум по 10 деца, а средата в тях ще е близка до семейната, обещават авторите на проекта.

Възпитателните училища-интернати у нас са четири, а социално-педагогическите интернати са два. Към момента в тези институции се намират 205 деца, като 50 от тях са под 14 години. В затвора Бойчиновци пък се намират 20 непълнолетни, които са с присъди, каза Захариева.

Тя обясни, че ще остане само центърът за малолетни в затвора в Бойчиновци.

1782340

"Отпадат изцяло санкционните мерки срещу малолетните от 8 до 13 години. Новата уредба предвижда единствено възпитателни мерки по отношение на тези деца. Непълнолетните от 14 до 17 години, които са наказателно отговорни, идеята е да се отклоняват от наказателното производство с налагане на възпитателни мерки за леките престъпления. Основната цел на възпитателните мерки и на наказанията за непълнолетни трябва да бъде превъзпитания, а не наказания. Затова и целта на тези институции, центровете, които ще създадем е точно такава. Там ще работят специално обучени психолози и преподаватели”, каза правосъдният министър.

Национална служба за възпитателна подкрепа към Министерството на правосъдието пък ще е правоприемник на съществуващата Централна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Предвидено е делата срещу непълнолетни да се гледат от специализирани съдебни състави, специално обучени прокурори и полицейски служители. Адвокатите също ще бъдат специално обучени и ще бъдат включени в специален регистър. Така, ако едно дете е уличено с противообществена проява, през цялото време то ще бъде поето от специално обучени юристи.

Най-леката от възпитателните мерки е предупреждение. Другите т. нар. възпитателни мерки са възстановяващите мерки – възстановяване на нанесените щети с личен труд, когато има пострадало лице, стига това пострадало лице да е съгласно. Другите възпитателни мерки са т. нар. задължения – те са няколко: може да бъде редовно посещаване на училище, изпълнение на обществено полезен труд. "Идеята е да възпитаваме социално–отговорно поведение”, каза Захариева.

Други възпитателни мерки са забрани – те са с максимален срок от 1 година и могат да включват забрана за контакти определено лице, за посещаване на конкретни места и др. Най-тежката мярка е специален надзор до 1 година.

Омбудсманът Мая Манолова допълни, че децата имат право на втори шанс. "Трябва да си даваме сметка, че зад всяко дете в конфликт със закона, стои дълъг списък от възрастни, които са се провалили в своите отговорности. Ние сме длъжници на тези деца”, смята тя.

По думите й в момента правосъдната ни система "е меко казано недружелюбна, тя е сурова, направо безхаберна по отношение на децата в конфликт със закона и на техните права".

"България е единствената страна в ЕС, в която малолетни деца под 14 г. се наказват с лишаване от свобода в т. нар. затворени институции, т. нар. специализирани интернати”, констатира Манолова и приветства приемането на законопроекта.

 

След представянето на законопроекта по процедура се провежда обществено обсъждане. Ако след внасянето му в Министерския съвет и Народното събрание той бъде приет, е предвидено да влезе в сила 1 година след окончателно му приемане и след обнародването в "Държавен вестник". Предвиден е и преходен период за напасване на системата и за създаване на новите органи.  

Най-честите осъдителни присъди срещу малолетни и непълнолетни у нас са за престъпление срещу имуществото - кражби и грабежи. Има четири деца осъдени и за убийства. Другите често срещани престъпления са за разпространение на наркотици.

Водещи

Най-четени