Заличават 5 партии заради нарушения 18.04 | 17:44

Общо 9 политически сили не са декларирали приходите си пред Сметната палата, грози ги глоба до 10 бона

От iNews.bg

Девет партии не са подали финансовите си отчети за 2016 г., съобщиха от Сметната палата. 5 от тях са в нарушение за втора поредна година, което според Закона за политическите партии означава, че трябва да бъдат разпуснати, предаде бТВ.

От одитния орган ще уведомят прокуратурата за ситуацията с "Български земеделски съюз", "Гражданска сила", "Движение за благоденствие и възход", "КОЙ - компетентност, отговорност и истина" и "Национално патриотично обединение", тъй като ЗПП изисква съдът да заличи политическите сили по искане на държавното обвинение.

Освен тях, отчети не са подали и "Български национален съюз нова демокрация","Гражданско обединение за реална демокрация" (ГОРД), "Народняшка земеделска партия Никола Петков" и "Национален идеал за Единство".

Други четири партии, "Роден край", "Черноморец", "Съюз България" и "Българска демократична общност", са подали документи в срок, но не са спазили изискванията за формата, съдържанието и начина на подаване и така също са в нарушение.

По закон за неподаден в срок и съответствие с изискванията финансов отчет, партията трябва да плати глоба в размер на между 5000 и 10 000 лв.

Общо 149 политически сили отговарят на правилата.

Предстои Сметната палата да започне ежегодния си одит на финансовата дейност, приходите, разходите и управлението на предоставеното имущество на политическите партии, които през предходната година са получавали държавна субсидия, ползвали предоставени им помещения - държавна или общинска собственост, и са участвали в избори.

Водещи

Най-четени