Заличават адресни регистрации на изборните туристи 05.06 | 14:26

2 576 души са пришълците във Видинско до края на април, има случаи на записани 45 души в къща с две стаи

От iNews.bg

Предизборното масово преселение на големи група хора вече е доказан факт. Проверката на видинската прокуратура за законосъобразността на новите адресни регистрации в 11-те общини е показала сериозни нередности, каза за БТА говорителят на Окръжна прокуратура-Видин Владислав Влашев.
Във Видинско до края на април нова адресна регистрация са направили 2 576 души, е установила проверката.

След обобщение на резултатите от районните прокурори се оказа, че най-много са извършените адресни регистрации в община Грамада - 681, следват я община Видин - 431, община Димово - 317, Макреш - 263, Ново село - 206, Ружинци - 193, Брегово - 172, Бойница - 122, Белоградчик - 115, Кула - 58 и Чупрене -18, допълни Влашев.

Установени са случаи, при които в къща с две стаи са регистрирани 30-40 души, а в някои населени места са регистрирани да живеят хора в полуразрушени или направо срутени къщи, уточни той.

В Грамада в малки къщи са регистрирани на един адрес съответно по 25, 23, 13 души. Рекордьор по извършена регистрация е село Киреево, община Макреш, където на един адрес са регистрирани 45 души, което е абсурдно, отбеляза Влашев. Той допълни, че проверката е установила, че в село Киреево неправомерно са регистрирани 66 души и кметът трябва да ги дерегистрира, а в Грамада трябва да се извърши дерегистрация на 140 души.

До всички кметове на населени места, в които са установени нарушения на Закона за адресна регистрация, Районните прокуратури са издали заповеди да започне заличаване на неправомерно регистрираните адресно лица. Срокът е 7-дневен от получаването на заповедта на прокуратурата в населеното място.
Владислав Влашев уточни, че въз основа на резултатите от проверките Прокуратурите са изпратили предложение до ОД на МВР-Видин на кметовете, допуснали нарушения при регистрациите, да им бъдат съставени административни актове съгласно Закона за адресна регистрация.

Юристи уточняват, че в случай, че МВР издаде административни актове на кметовете, допуснали нарушения на Закона за адресна регистрация и съответните кметове не са съгласни с наложения им акт, то те могат да го обжалват по съдебен път в Административния съд - да го оспорят. Така се стига до дълга във времето процедура, коментират експертите. Те допълват, че заповедите за дерегистрация също могат да бъдат обжалвани по съдебен ред от лицата, които са отрегистрирани от дадено населено място.
Според правистите няма законова уредба на този въпрос и от тук идва спорът - може или не може съответният кмет да извърши дерегистрация на вече извършена регистрация. Пък и ако се стигне до обжалване в съда от заличените от регистъра на дадено населено място лица също ще мине много време, посочват експертите.

Към 5 юни вече са заличени над 200 регистрации по настоящ адрес в общините Грамада и Макреш, заради съмнения за изборен туризъм. Лицата са отписани от регистрите след извършената проверка по разпореждане на Върховната административна прокуратура. В община Грамада по предложение на Районна прокуратура-Кула са заличени адресните регистрации на 140 души. От тях 60 регистрации са заличени в село Тошевци и 80 в град Грамада, разказа за БТА кметът на община Грамада Николай Гергов.
Независимо, че е издал заповед за заличаване на адресната регистрация от регистъра, кметът на Грамада е поискал помощ от Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване", откъдето очаква указания. Прокуратурата ни разпорежда да заличим регистрацията, но ние нямаме твърда законова основа, съгласно която да направим това, коментира кметът на Грамада.

В село Тошевци - община Грамада, където населението шест месеца преди изборите нарасна близо три пъти, вече са заличени 60 души по настоящ адрес. Не е ясен критерият за заличаване от регистъра, каза кметицата Маргарита Велкова. И даде пример, че в две необитаеми къщи на два адреса, които са собственост на едно лице, са отписани само регистрираните на единия адрес. Двете къщи са на един и същ собственик и се намират на една и съща улица, една след друга. На единия номер са заличени 25 човека, за другата, която, също има толкова регистрирани, няма заличаване, поясни кметският наместник на Тошевци Маргарита Велкова.

Тя допълни, че към 5 юни в село Тошевци регистрираните по настоящ адрес остават два пъти повече от местните жители и ако желаят ще могат гласуват с удостоверение наесен. Кметовете не изключват възможността и очакват потърпевши от заличените регистрации да оспорват в съда действията им, коментира Велкова.

Към началото на юни в област Монтана се извършват шест проверки на регистрациите по настоящ адрес, станали преди 25 април, съобщиха от полицията в Монтана. Селата, в които има съмнение за незаконосъобразни регистрирани са Аспарухово, Сливовик /община Медковец/, Сумер, Долно Белотинци /община Монтана/, Превала и Горна лука /община Чипровци/.

По данни на регионалното министерство от началото на годината до 25 април най-голям е ръстът на новите адресни регистрации в областите Видин, Враца, Кюстендил, Монтана и Перник.

Водещи

Най-четени