Заловени са 12 нарушители на забраната за риболов 16.05 | 13:58

ИАРА извърши масирани акции из страната за предотвратяването на незаконния риболов

От Андриян Георгиев

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) през последните дни е направила масирани акции из страната за предотвратяването на незаконния риболов, съобщават от агенцията. При проверките инспекторите от ИАРА са заловили доста бракониери, на които са съставени актове.

По подаден сигнал за бракониерски набези на река Тунджа, инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА - Сливен са извършили проверка по реката. При проверката са забелязани две лица от ромски произход, изваждащи заложени хрилни мрежи от реката.

Проверяващите са заловили бракониерите и са им съставили актове за извършване на стопански риболов без разрешително и за риболов по време на забраната. От тях са конфискувани и 18 кг риба, която е дарена на Дома за стари хора в с. Баня.

Инспектори на ИАРА - Кърджали съвместно със служители на "Жандармерията” са извършили проверка на язовир "Студен кладенец”. В местността "Върбалака” инспекторите са забелязали двама бракониери. Нарушителите са извадили заложената си мрежа от водата и са побягнали, но са заловени. Съставени са им актове за риболов по време на забраната.

При проверка на р. Дунав инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА - Враца също са хванали нарушители. В района на остров "Есперанто” (при 669 км на р. Дунав), инспекторите са забелязали лодка с двама риболовци. Инспекторите са съставили актове на нарушителите за извършване на риболов по време на забраната.

Инспектори на ИАРА - Бургас са извършили проверки на язовир "Камчия” и езеро "Мандра”. На язовир "Камчия” са открити и извадени около 1 км бракониерски мрежи. В езеро "Мандра” са открити и извадени от водата 3 км бракониерски мрежи. Уловената в тях риба е дарена на Социалния патронаж към Община Бургас.

Проверка на язовири през почивните дни са извършили и инспектори от ИАРА - Хасково. При проверка на язовир "Ивайловград”, инспекторите са иззели бракониерски мрежи с обща дължина 100 метра. Уловената в тях риба е върната в язовира. От язовир "Тракиец” инспекторите са иззели 100 м бракониерски мрежи и са върнали във водата уловената риба.

Инспектори от ИАРА - Габрово са извършили проверка на яз. "Александър Стамболийски". При обход с патрулната лодка проверяващите са открили и извадили от водите на язовира бракониерски мрежи с обща дължина 500 метра. Част от рибата е върната във водата, а останалата е дарена на социални заведения в региона.

Проверки на язовир "Тича" и река Камчия са извършили инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА - Шумен. Проверяващите са съставили 6 акта на нарушители за извършване на любителски риболов по време на забранителният период.

По подаден сигнал инспекторите от ИАРА - Шумен са извършили проверка и на язовир "Качица". Там са конфискувани бракониерски мрежи с обща дължина около 120 метра. Уловената е върната обратно във водите на язовира.


Най-четени