Заловиха 90 кг наркотици 22.04 | 15:08

С настоящата акция е пресечена възможността за производство на наркотици в Полша, обяви Лазаров

От iNews.bg

90 килограма псевдоефедрин са задържали в Нови пазар от ОД на МБР-Шумен и шуменската окръжна прокуратура, съобщи в Шумен главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, предаде агенция "Фокус".

Наркотикът, който е активна съставка на амфетамина, е заловен в резултат на оперативна разработка по линия на противодействие на наркотрафика.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че пратката е била следена през цялото време. Хапчетата са били закупени на 12 април от Истанбул и са били вкарани в страната през ГКПП Лесово с два автомобила.

Един блистер струва в Истанбул 4,5 лева, а се продава от трафикантите за 12 лева, като само от тази пратка те биха могли да изкарат няколко милиона лева. С настоящата акция е пресечена възможността за производство на наркотици в Полша, обясни главният секретар.

В хода на операцията са проверени 4 автомобила и два имота. За 72 часа са задържани пет лица от Нови пазар и Добрич.

Организатор на канала за трафик на прекусори е 40-годишният Емил Асенов, по прякор Байчото, който има присъда за пране на пари от 2011 година.

Задържани са още Елзер Мустафов и Асен Асенов от Нови пазар и Росен Ников и Мартин Мартинов от Добрич, чиито мерки за неотклонение "задържане под стража" ще се гледат този следобед от Шуменския окръжен съд.

Ако бъдат признати за виновни, петимата могат да получат до 12 години лишаване от свобода и глоба от 20 000 до 100 000 лева.

 

Водещи