Зам.-главният прокурор Сарафов: Борисов не ни спуска задачи 24.04 | 22:40

Всяка седмица премиерът и главният прокурор обсъждали приоритети

От iNews.bg

На срещите между премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и началниците на службите всяка седмица се обсъждат конкретни задачи и приоритети, но министър-председателят не дава задачи на прокуратурата. Това заяви зам.-главният прокурор Борислав Сарафов по Канал 3 в неделя.

Той обясни, че премиерът присъства на т.нар. оперативки, но твърденията, че Борисов казва на прокуратурата и службите какво да правят били "просто импровизации на този, който не може да намери мястото си в обществото".

Той каза, че на срещите не присъства Делян Пеевски, който според него е много демонизиран, че "влияе на всеки в тази държава". "Тази дъвка се изхаби", заяви още Сарафов.

Той обясни, че 96 процента от внесените обвинителните актове завършват с осъдителни присъди. Но по видимите за обществото казуси, т.нар. знакови дела не ставало така.

Невъзможно е за един справедлив съд да има 100 % осъдителни присъди - нереалистично е, коментира Сарафов. Всеки трябва да си понася отговорността, включително и съдът, защото "смятате ли, една иституция като прократурата или разследащите полицаи как винаги ще събират негодни доказателства", посочи зам.-главният прокурор.

Според него определено съсловие магистрати протестира против прокуратурата като я демонизира. По думите му следовятелят Бойко Атанасов, който обвини главният прокурор Сотир Цацаров, че е сформирал "шпицкоманда" в Столичното следствие, се опитва да се хареса някому или има някакви намерения.

"Лошите" се стремят да дестабилизират държавата и институцията прокуратура, защото нямат интерес тя да си върши добре работата, обясни Сарафов, без обаче да каже кои са "лошите".

Сарафов обеща, че случаят за корупционни схеми в изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще завърши с обвинителен акт.

Каза също така, че се работи сериозно по повдигнатите обвинения срещу арестуваните от Фонда за лечение на деца в чужбина.  

Водещи

Най-четени