Зам.-председателят на ЕК Юрки Катайнен ще представи еворпейския инвестиционен план в България 15.04 | 11:02

Планът "Юнкер" е възможност за България да даде бърз старт на развитието на редица проекти и да получи рисков капитал за малки и средни предприятия

От iNews.bg

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен пристига на посещение в България на 16 април, съобщи пресцентърът на Представителството на ЕК в София. Юрки Катайнен, който отговаря за заетостта, икономическия растеж, инвестиции и конкурентоспособност, ще представи Инвестиционния план за Европа пред представители на бизнеса, инвеститори, народни представители, дипломатическия корпус и журналисти по време на конференцията "Инвестиционен тласък за Европа", организирана в сътрудничество с Министерството на икономиката.

По думите на Юрки Катайнен инвестиционният план за Европа е огромна възможност за България да насочи инвестиции в тези части от икономиката, които най-много се нуждаят от създаване на работни места и растеж, да даде бърз старт на развитието на редица проекти и да получи рисков капитал за малки и средни предприятия. Но за да постигне успех, България трябва да прокара необходимите реформи на национално ниво за подобряване на инвестиционния климат и бизнес инфраструктурата, смята Катайнен, се допълва в съобщението. "

Делът на инвестициите в БВП в България намаля значително от началото на финансовата криза от 2009 г. : от 33 на сто от БВП през 2008 г. до едва 21 на сто през 2013 г. Това се дължи главно на спада в частните инвестиции, който се очаква да продължи и през следващите години, се отбелязва в съобщението. Публичните инвестиции остават стабилни, като достигат връх през 2014 г., но ще бележат спад занапред. В този контекст Планът за инвестиции може да допринесе за създаването на благоприятна инвестиционна среда в България и да даде тласък на инвестициите в сектори като енергетиката и инфраструктурата,
които ще стимулират растежа на БВП и създаването на работн места в България, допълват от представителството на ЕК.

Инвестиционният план за Европа ще мобилизира публични и частни инвестиции в размер на най-малко 315 милиарда евро през следващите три години (2015-2017). По време на кампанията, заместник-председателят Юрки Катайнен обяснява защо е необходим инвестиционен план на ЕС, откъде идват парите и кои проекти ще бъдат подкрепени. Той ще очертае как България може да се възползва от него и как частните инвеститори могат да участват в новия Европейски фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ).

В конференцията се очаква да участват вицепремиерите Меглена Кунева и Томислав Дончев, както и министърът на икономиката Божидар Лукарски.

По време на визитата си в София Юрки Катайнен ще има срещи с президента Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов. Той ще посети и "София Тех Парк", който се изгражда с европейски средства, за да се превърне в център за научни изследвания и иновации на технологични компании, които създават работни места за висококвалифицирани кадри в България.

Заместник-председателят на ЕК ще участва и в дебат със студенти от няколко университета на тема "Бъдещето на Европа". Дебатът ще бъде в аулата на СУ "Климент Охридски".

 

Водещи

Най-четени