Заменяме сиренето със соя? 24.08 | 14:10

Страната ни подкрепи декларация за разширяване на производството на протеинови култури, заяви Греков

От Гергана Златкова

"България подкрепи декларация за разширяване на производството на протеинови култури". Това съобщиха от Министерството на земеделието.

Министър Димитър Греков е представил позицията на страната ни по време на министерска конференция в Моравске Топлице, Словения. Конференцията е по инициатива на Министерство на земеделието и околната среда на Словения.

"Представители на страните от Дунавския регион единодушно приеха декларация, с която се обединяват, че е важно да се увеличи производството на соя. За страните, които са членки на ЕС, е възможно стимулиране на производството чрез съответните мерки и стимули на ЕС, а за другите страни чрез техни национални селскостопански политики", пише още в съобщението на пресцентъра на МЗ.

"За България увеличаване на производството на соя за изхранване на животни е от първостепенно значение", каза министърът по време на срещата и обясни, че в България имаме климатичните условия, за да отглеждаме соя. Подходящите територии за това са около река Дунав. "Декларацията е важна за нас, защото площите с тази култура намаляват. Само България има Научно-изследователски институт по соята и сме създали няколко сорта", заяви още Димитър Греков.

В конференцията участваха още словенският земеделски министър Деян Жидан, министърът на земеделието на Хърватска Тихомир Яковина, министърът на земеделието, управлението на водите и горите на Босна и Херцеговина Жерко Иванкович-Лиянович, министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Македония Люпчо Димовски, както и представители на министерствата на Литва, Австрия, Италия, Германия, Молдова, Унгария, допълва БТА.

Водещи

Най-четени