Записът на Борисов не е подправен или манипулиран, показа доклад на експертна лаборатория 30.07 | 18:30

Екип на "Биволъ" предостави записа за експертизата

От iNews.bg

Доклад изготвен от американската лаборатория Primeau Forensic заключава, че изтеклият през юни запис с глас приличащ на този на премиера Бойко Борисов не е манипулиран или подправен, предаде сайтът за разследваща журналистика "Биволъ". Сравнението на гласа от записа с гласа на Борисов от друг запис е дало резултат от 20,3 пункта – умерена вероятност на съвпадение. Експертизата беше възложена от Биволъ и платена със средства от онлайн фондонабиране. 

От експертите се искаше да извършат предварителна аутентификация на аудиофайла, за да определят дали той е редактиран или променен по някакъв начин и да сравнят присъстващия в този запис мъжки глас с мъжкия глас, присъстващ в другия аудио файл, който със сигурност е на премиера Борисов. 

Експертът е изследвал всякакви отклонения от общото правило за непрекъснатост и също така е търсил "всякакви доказателства за вторичен шум или промени в шумовия под, които биха посочили отклонения от общото правило или промени в континуитета”.  Такива не са открити.

"След предварителната аудио автентификация и анализ не бяха открити признаци на манипулация или подправяне. За да извършим по-нататъшен анализ, трябва да знаем марката и модела на оборудването, което се е използвало за създаване на записа” – пише експертът Ед Примо в заключението.

Водещи

Най-четени