Заплашват Яне Янев – получил куп закани и анонимни обаждания 04.02 | 15:03

Лидерът на РЗС извади на светло данни за злоупотреби в енергетиката

От Филипа Тодева

Лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че е получил "куп закани и анонимни обаждания" след като реши да обяви данни за злоупотребите в енергетиката.

"Обадиха ми се и уважавани от мен магистрати да ми кажат, че това би могло да предизвика Конституционният съд да спре дейността на комисията във връзка с искането на група депутати от БСП. Няма кой да ме уплаши”, заяви Янев.

Той каза, че в едноседмичен срок ще каже на главния прокурор кои магистрати са го заплашвали и след това ще ги оповести пред медиите. "Единият от прокурорите, за които ще сезирам главния прокурор, е замесен и в друга афера, друго дело, което стигна до Брюксел”, уточни Янев, като добави, че неговата комисия в НС ще си свърши работата докрай.

Днес депутатът обяви, че Националната електрическа компания (НЕК) е била ощетена с над 90 млн. лв. в периода 2004 – 2007 г.

Това става ясно от разсекретени документи, които сочат още, че се спекулира с фирми от много висок ранг, престижни западни фирми, които са били поканени да участват в търг за доставка на ядрено гориво.

"По-късно в досъдебното производство тези фирми изпращат официални документи, че никой, по никакъв повод не ги е търсил и че от тяхно име са били приложени фалшиви документи. Фалшивите документи са ги изработвали представители на НЕК, които са били при трима министри – Мирослав Севлиевски, Милко Ковачев и Румен Овчаров”, заяви Янев.

По думите му, в разсекретените документи, свързани с енергетиката, се вижда, че има престъпления, свързани с документна измама.

"Попълнени са документи с невярно съдържание, за да може определени лица да реализират големи комисионни и да може държавата да бъде ощетена”, заяви Янев и представи болничен лист на Корнелия Нинова от времето, когато е била зам.-министър на икономиката, предаде агенция "Фокус".

"Срещу документите никой не може да опонира. Корнелия Нинова щяла да ме дава под съд, нека ме даде и за този болничен лист, където пише, че е болна от хипертонична болест на сърцето. Питайте дали има кардиолог в България, който да каже, че такова нещо е възможно. Какво престъпление е това – да внесеш в официална институция болничен лист с невярно съдържание?”, коментира Янев. Той допълни, че болничният е бил приложен от съпруга на Нинова.

"Може ли съпруг да бъде адвокат и по този начин да предпази съпругата си да не се яви да даде съответни показания? Нормално ли е това?”, попита Янев.

На въпрос за 111-те разговора между Нинова и следователката Шарланджиева Янев заяви: "Шарланджиева прави експертиза, която излиза със заключение:

"Налице са достатъчно данни, събрани в хода на досъдебното производство от 2006 г. за образуване на досъдебно производство срещу Красимир Георгиев, тъй като същият е извършил финансови операции със средства по банкови сметки в швейцарска банка, за които е знаел или предполагал, че са придобити чрез престъпление или друго обществено опасно деяние, като средствата по транзакциите са в особено големи размери. Материалите по досъдебното производство, съдържащи данни за извършените финансови операции, са средства с престъпен произход. Следва да бъдат отделени и образувано ново досъдебно производство”.

По думите на Янев след това становището на следователката се обръща на 180 градуса.

Водещи

Най-четени