Започва 12-ата среща на бизнеса с правителството 30.01 | 09:21

Една от основните теми е как да се привлекат работещите в чужбина обратно у нас

От iNews.bg

Днес в София започва традиционната, 12-а поред, среща на бизнеса с правителството. Организаторите формулират два основни въпроса на дискусията. "Ще постигне ли България устойчив ръст, докато губи човешки капитал?" и "Как българската икономика да стане атрактивна за работещите в чужбина?", предаде БНТ.

Въпреки че българската икономика расте устойчиво през последните месеци, бизнесът е изправен пред сериозно предизвикателство, което може да ограничи бъдещия ръст - недостигът на хора. Липсата на човешки ресурс се усеща от все повече сектори на икономиката. Огромният брой българи, които емигрираха през последните 15 години оставя сериозен дефицит на пазара на труда, а влошаващата се демография и неконкурентното образование изострят този проблем, пишат организаторите.

Без възможност да се разрастват с хора, фирмите ще са принудени да замразят инвестициите си и да ограничат бъдещи планове за експанзия и растеж. Битката за таланти е глобална и може да се превърне в сериозна спирачка пред икономическия подем.

Годишната среща на бизнеса с правителството традиционно ще събере ключови представители на властта със собствениците на най-големите компании в България.Те ще имат възможност да обсъдят какви са държавните политики, както и стратегии от страна на бизнеса, които могат да се противопоставят на негативната тенденция.Срещата се провежда в началото на българското председателство на ЕС - подходящ момент за България да предложи промяна в съюзни регулации и политики, така че да защити своя интерес.

Водещи

Най-четени