Започва 49-ия конгрес на БСП, Левицата трябва да реши кой да е лидер 07.05 | 09:41

782 делегати и 2 000 гости ще бъдат в НДК

От iNews.bg

Започва 49-ия конгрес на БСП, на който левицата трябва да избере нов председател. В гласуването ще участват 782 избрани делегати от цялата страна. В НДК на 7 и 8 май ще има и 2 000 гости.

В Зала 1 на НДК в столицата ще присъстват представители на политическите партии от коалиция БСП лява България, на местната власт, синдикатите, работодателските и граждански организации.

Форумът ще бъде уважен от генералния секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла, президента на ПЕС Сергей Станишев, както и от политици и дипломати от Европа и света.

В началото на 49-ия Конгрес на партията председателят на НС на БСП Михаил Миков ще представи политически доклад, както и отчети за дейността на Националния съвет на социалистите и за парламентарната дейност на БСП в Народното събрание и Европейския парламент.

След това ще бъдат представени експозе по доклада на Общопартийната контролна комисия на партията, както и проектите на документи, които ще бъдат обсъдени и приети на Конгреса – Политическа платформа на БСП, "България и БСП – състояние и перспективи за развитие” - етапен доклад на комисията и Политическа декларация "125 години БСП”. Част от програмата на Конгреса е изборът на национални ръководни органи на партията, припомня БГНЕС.

Предложенията за председател на НС на БСП са 28, а за членове на НС – 571, от тях 106 са по заложената в Устава на партията "младежка квота”. Предложенията за председател на ОПКК са 21.

Водещи

Най-четени