Започва Рождественският пост 15.11 | 07:55

Коледният пост е 40-дневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост

От Елица Елефтерова

От днес започва Рождественският, или коледният пост, който е втори по продължителност след Великия пост, става ясно от съобщение на Светия синод на БПЦ.

Коледният пост е 40-дневен и не е така строг като Великия и Богородичния пост. В определени дни се разрешава консумацията на риба, на охлюви, миди и октоподи. За болни, бременни и кърмачки постът е значително облекчен, тъй като самото им състояние е в някаква степен духовен подвиг, изискващ себеограничение.  

Утвърждаването на 40-дневния пост е свързано с 25 декември, на който се чества Рождеството на Христос, като това е станало сравнително късно – през XII век. Корените на поста могат да бъдат намерени още в зората на човечеството, в заповедта, която Бог е дал на първата човешка двойка, "да не ядат от дървото за познаване на доброто и злото", обясняват от Синода.

С това хората в самото начало е трябвало да се приучат не само на послушание, но и на въздържание – това са необходими условия за нравственото усъвършенстване на човека, за утихване на страстите и за възстановяване на общението му с Бога.

Още от старозаветни времена до пост се прибягвало главно в дни на скръб и тежки изпитания, при покаяние и преди започване на важно и трудно дело, за да се изпроси Божията милост и подкрепа. Христос също започва своето земно служение с 40-дневен пост и утвърждава поста, като му придава нов, по-дълбок духовен характер и смисъл.  

"В тези тежки и метежни за страната ни времена можем да се обърнем към това старо и изпитано през вековете средство – поста, та очистени и умъдрени във въздържание, покаяние и молитва да си върнем Божието благословение, да си върнем мира в нашите души и помежду ни, за да видим верния и спасителен път за България", призовават от Светия синод.

Водещи

Най-четени