Започва опасното източване на цистерните в Хитрино 12.12 | 18:48

Пет екипа на „Спешна помощ“ остават да дежурят в селото заради риска от нови инциденти

От iNews.bg

Източването на цистерните от дерейлиралия влак в Хитрино започна. На практика става въпрос за най-тежката, най-специфичната и рискова част от спасителните дейности в селото. Това съобщи главен комисар Николай Николов след заседание на кризисния щаб там, предаде "Фокус". По думите му при 100% планиране винаги има нещо, което не може да се предвиди. Поради тази причина и опасностите от инцидент са много сериозни. "При премахване на контактната мрежа се разклатиха стълбовете и на практика бяхме пред риск един от стоманените стълбовете заедно с носещата форма да попадне върху пълна цистерна. А оттам до непредвидими последици", обясни Николов. Той допълни, че ситуацията е овладяна, но се наложи за час и половина – два да се спре преточването на съдържанието на цистерните.

5 екипа от пожарникари и спасители продължават своите работи. "Те, заедно с още 9 души газовици, имат за задача максимално количество от този пропилен да бъде източено и откарано в Бургас. Утре сутринта ще започнем да изграждаме подготвителни площадки, за да може крановете, които ще бъдат тук тази нощ, да се включат в спасителните операции", каза още Николов. По думите му това налага да бъдат и по строги мерките. По думите му газ и в момента изтича, но няма опасност от обгазяване, което да застраши човешки животи. "Може да образува облак, който евентуално да се възпламени и това е най-големият риск", обясни още Николов. Той подчерта, че има опасност и за спасителните екипи.

Паралелно с пожарните екипи в Хитрино остават на постоянно дежурство и 5 екипа на "Спешна помощ", за да могат да обезпечат всички евентуалния развития на събитията. Това съобщи министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов. "От гледна точка на обгрижването на пациентите, жертви на трагедията от събота, към момента в двете болници - във Варна и в Шумен, има общо 13 пациенти", посочи той. И поясни, че трима от тях са в стабилизирано, но тежко общо състояние и все още са с опасност за живота. Състоянието на останалите ранени постепенно се подобрява и към момента няма сериозен риск за живота им, обясни още Москов. Той отбеляза и че за всички пострадали вече е осигурена помощ от психолози.

Водещи

Най-четени