Започва подготовка за национален миньорски протест 12.01 | 17:20

Преди два дни миньорите от трите рудника на "Мини Марица - изток" преустановиха работа

От Кремена Бедерева

Изпълнителният съвет на Синдикална миньорска федерация "Подкрепа” започва подготовка за национален миньорски протест.

Отказът на изпълнителния директор на "Мини Марица-изток” да изпълни подписаното споразумение от 12. 07. 2011 г. създава изключително голямо напрежение сред работещите в дружеството.

Водят се повече от месец преговори за изпълнението му, но до такова не се стига, причина за което е ръководството на предприятието. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма отправи публично обидни квалификации: "зло куче – зъл прът” за българските миньори, се казва в декларацията.

Нееднократно сме изразявали своята позиция относно затварянето на енергийни мощности в страната. Неразбираемо за нас е, след като остават три месеца до приключване на сероочистката на ТЕЦ "Бобов дол” да се затварят 210 MW от централата с писмо на МОСВ с изх.№26-00-3836/27.12.2011 г.

Това ще доведе след себе си до затварянето на минни мощности и до освобождаването на около пет хиляди миньори от Кюстендилска, Пернишка, Благоевградска и Софийска области.

Направени са десетки срещи по проблемите на дружествата за производство на комбинирана енергия.

Противоречащи на всякаква логика са действията на НЕК, относно изплащането на изравнителните суми за 2009 – 2010 г., които са фактурирани от топлофикационните дружества и след като има и решение на ДКЕВР за изплащането им.

Категорично заявяваме своето несъгласие с увеличението на възрастта за пенсиониране на всички категории. Смятаме, че това решение на НС е геноцид към българските работници - се казва в декларацията.

iNews припомня, че миньорите от трите рудника на "Мини Марица - изток", които са на смяна, преустановиха работа в 8 часа, на 10 януари, съобщи БТА.

Служителите на компанията излязоха на едночасов ефективен протест, но бяха на работните си места. Така те предупредиха ръководството на дружеството, че ако исканията им не бъдат удовлетворени до 13 януари ще спрат да подават въглища за четирите топлоелектрически централи.

Служителите на въгледобивното дружество протестират срещу отказа да им бъдат изплатени допълнителни възнаграждения за отличните финансови резултати през 2011 година. Въпреки твърдото убеждение на управляващите, че са спазили своите обещания, синдикатите в "Мини Марица - изток" твърдят, че през миналото лято са подписали договор, според който при по-високо производство се предвиждат и по-високи възнаграждения.

Преговори обаче завършиха без постигането на съгласие между двете страни. В тричасовата среща взе участие председателят на Съвета на директорите на въгледобивното дружество - Иво Маринов. Ръководството на дружеството предлага допълнителни възнаграждения, свързани с отличните производствени резултати за миналата година.

Най-четени