Започва подготовка за ограда на границата с Гърция 27.03 | 12:55

Не искам да се стига до това, Атина да си изпълни ангажиментите към Шенген

От iNews.bg

България започва подготовка за издигане на ограда на границата с Гърция. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който присъства на откриването на модернизираното летище във военната база "Безмер”. Той обясни, че критичната точка във връзка с евентуален бежански поток към България е именно границата с югозападната ни съседка. Затова там военните, заедно със служителите на горските стопанства, ще започнат да правят просеки, които евентуално да бъдат използвани при необходимост от издигане на ограда, предаде "Фокус”. Борисов обаче подчерта, че изобщо не му се иска да се стига до подобни действия, особено при положение, че става въпрос за граница между две държави от Европейския съюз.

Премиерът обясни, че не очаква изненади с бежански вълни от страна на Турция. В същото време обаче такива могат да дойдат от Гърция, затова на общата ни граница се гледа като на най-критичната към момента точка. Затова Борисов призова властите в Атина да погледнат сериозно на проблема, да предприемат превантивни мерки и да спазват ангажиментите си по Шенгенското споразумение. Ако това се случи, бежански натиск към България от Гърция не би трябвало да има, стана ясно от думите на премиера.

Паралелно с това от думите на военния министър Николай Ненчев стана ясно, че в близките дни ще има ново съвместно учение между армията и полицията за охрана на границите. Този път става въпрос за морските. Учението е планирано за началото на април.

Водещи

Най-четени