Започва процедура за узаконяване на рибарското селище "Ченгене скеле" 25.08 | 21:25

Рибарските постройки ще бъдат запазени, ако отговарят на изискванията

От Ивайло Ачев

В понеделник (29.08.11) министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов ще подпише заповед за прехвърлянето на 80 декара горски фонд на община Бургас, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Решението беше уточнено по време на среща на министъра с рибари от рибарското селище "Ченгене скеле” край Бургас. На тази среща беше обсъден проблемът със статута на незаконните рибарски постройки в селището.

"Тук съм, защото това е държавен горски фонд и по смисъла на закона ресорният министър е министърът на земеделието”, обясни още той.

Преди да бъде подписана заповедта трябва да бъде променено предназначението на земята. След това може да влезе в действие Подробният устройствен план на Община Бургас за изграждане на бъдещото законно рибарско селище.

Общината планира изграждането на трети воден канал, покрай който ще бъдат разположени малките рибарски хижи. Всичко незаконно ще се събори. Рибарските постройки ще бъдат запазени, ако отговарят на изискванията да са до 35 кв. м площ и 5.2 метра височина.

Местното рибарско сдружение и Община Бургас ще изготвят проект за усвояване на средства за модернизация на бъдещото рибарско пристанище в селището като целта е да имат стабилни камери за преработка и съхраняване на рибата, каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев.

Председателят на рибарското селище Стоян Боев от своя страна сподели, че рибарите чакат това решение вече 35 години и се радват, че вече има развитие по въпроса.

Водещи

Най-четени