Започва пълна реконструкция на авиобаза „Безмер“ 17.03 | 14:11

Военното летище ще отговаря на всички изисквания на НАТО

От iNews.bg

ВВС започват пълна реконструкция на авиобаза "Безмер". Промените в инфраструктурата включват строителството на нова полоса, рульожки, стоянки, информира командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов. Той уточни, че средствата за това са осигурени от фондове на НАТО и са в размер на около 60 милиона лева. Ген. Попов подчерта, че собствеността на базата си остава българска, под командване и управление на българските ВВС и БА.

Предвижда се летището да бъде разширено. Така ще отговаря на всички изисквания както на НАТО, така и на ИКАО (изисквания на гражданската авиация), обясни ген. Попов.

"Хубаво е да имаш не едно, а две военни летища, които да се оборудвани с най-новата техника, да са равнопоставено използваеми", коментира командирът на ВВС и добави, че това е изцяло нов стратегически обект.

В края на миналата седмица започна пребазирането на летателната техника - самолети "Су-25" от "Безмер" в Граф Игнатиево, добави командирът на пловдивската авиобаза бригаден генерал Цанко Стойков. Той уточни, че подготовката на летците ще продължи при тях, като те ще си изпълняват годишната програма успоредно с колегите си от Граф Игнатиево.

Надявам се откриването на новото летище в Безмер да стане съгласно сроковете, посочените в договора, и момчетата да се върнат там в средата на следващата година, а българските ВВС да празнуват, добави ген. Константин Попов.

Водещи

Най-четени