Започва разследване на влаковата катастрофа край Септември 08.05 | 15:35

Състоянието на 62-годишната жена остава тежко

От Теодора Кокаланова

Започва разследване във връзка с пътнотранспортното произшествие, настъпило вчера (7 май), около 16:30 часа в междугарието Белово – Септември, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Снежана Стоянова.

Снежана Стоянова уточни, че ще се разследва причиняването по непредпазливост на средни телесни повреди на повече от едно лице вследствие на нарушаване правилата за движение по пътищата. Тя отбеляза, че в Закона за движение по пътищата се забранява на участниците в движението да преминават през железопътен прелез при мигаща червена светлина на светофара или включена звукова сигнализация, независимо от положението на бариерите.

Предстоят разпити на свидетели – очевидци, назначаването на автотехническа и съдебномедицинска експертиза, както и евентуално повдигане на обвинение на виновното за пътнотранспортното произшествие лице. Говорителят на Окръжната прокуратура уточни, че няма повдигнато обвинение и няма обвиняемо лице, защото трябва да се съберат категорични доказателства, за да се стигне до подобни действия. 

Междувременно състоянието на най-тежко пострадалата при жп катастрофата край Септември жена остава изключително тежко, съобщи директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Васил Вълчев. Тя е настанена в реанимацията с много тежка черепно-мозъчна травма. Останалите пациенти са настанени в Неврохирургията на болницата, информира агенция "Фокус". 

"Не се предвижда някой от тях да бъде закаран за лечение в Пловдив, тъй като това не се налага. Имаме нужните специалисти, а състоянието на тежко пострадалата не изисква оперативно лечение", добави д-р Вълчев. Той уточни, че тя е на 62 години, от село Ковачево. Жената е постъпила в коматозно състояние, което не се е променило – нито е по-добре, нито е по-зле.

Сред по-тежко пострадалите е и мъж на 37 години от Пловдив. "Той беше контактен, адекватен, но на компютърна томография на мозъка се оказа, че има много лоша фрактура на базата на черепа с поражения на мозъка в челото. Ударът е бил отзад, а пораженията са отпред и има две контузионни огнища в мозъка. Той е стабилизиран, няма опасност за живота му", заяви д-р Вълчев. 

По думите му другите три жени, едната от които е сестра на тежко пострадалата и също е ударена в главата, са в сравнително добро състояние. Директорът на МБАЛ-Пазарджик каза също, че не може да предполага от какво са нанесени травмите, като това предстои да бъде установено от полицията в процеса на разследване на инцидента.

Около 16:45 ч. вчера (7 май) при опит да премине нерегламентирано железопътен прелез с редовно задействана автоматична прелезна сигнализация със звуков и светлинен сигнал, намиращ се преди гара Септември, тежкотоварен камион е предизвикал инцидент – удар с пътнически влак № 10113, пътуващ по маршрут София – Пловдив

Влакът е бил обслужван от три вагонна електрическа мотриса "Дезиро". "Причината за жп катастрофата в района на гара Септември е неправилно пресичане на жп прелеза от товарния автомобил", заяви зам.-министърът на транспорта Антон Гинев.

Влакът е преминавал със скорост от 80 км в час. Шофьорът не е спазил светлинната сигнализация и движещият се влак го е придвижил на около 150 метра. Пострадаха няколко пътници на влака, както и шофьорът на камиона. Всички те бяха откарани в Пазарджишката болница. 

Водещи

Най-четени