Започва спешен ремонт на три моста по магистралите "Хемус" и "Тракия" 30.05 | 13:46

Ще има съкратена процедура по ЗОП за търговете

От Ивелина Георгиева

До няколко седмици може да започне реконструкцията на виадуктите на три от мостовете в най-критично състояние, заяви регионалният министър Лиляна Павлова по време на пресконференция в Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Две от съоръженията са по "Хемус" и един от "Тракия". Търговете за ремонт ще преминат през съкратена процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

За процедурата ще пъдат поканени максимално широк кръг от фирми, които да участват, допълни още регионалният министър.

Ремонтът ще бъде възложен аварийно, защото състоянието на мостовете е много тежко, при това от доста време насам. Основите на тези мостове под вода, а нестихващите трусове влошават състоянето им.

Падне ли един от тези мостове, това би означавало откъсване на магистралата и след това милиони левове и години за възстановяване, заяви още Павлова.

60 млн. лева са необходими за ремонт на мостовете в най-тежко състояние, а още 60 млн. - за останалите осем - общо броят на съоръженията в критично състояние е 11.

Амбицията на МРРБ при трите най-спешни ремонта мостовете да бъдат укрепени още през лятото, а за останалите – Павлова се надява също да бъдат изградени до есента, тъй като "посред зима няма как да работят по тях".

Предвид обстоятелствата в последно време - със сеизмичната активност, лошото време и сериозните валежи, е изготвена спешна експертиза по отношение на основните на мостовете в най-критично състояние.

Паралелно с това е изготвено споразумение в Министерския съвет, от което наличният ресурс от 85 млн. лева, предвиден за ключови проекти, като магистрала "Марица", Хемус", "Ришкия проход" и Петрохан, да бъде пренасочен за изграждането на мостовете.

Тези проекти отидоха в списъка изчакващи, поради липсата да се осигури веднага друг финансов ресурс, уточни Павлова.

В същото време финансовият министър Симеон Дянков ще направи преглед на бюджетите на всички министерства, ведомства и агенции, за да се види дали от тях има някакви буферни средства, които биха могли да бъдат спестени.

Павлова каза още, че са получили мандат за преговори и с Европейската комисия, и с международните финансови институции за заемно споразумение. Тя обаче не уточни размера му.

Ще бъде направен опит по ОП "Околна среда" да се обособи отделна приоритетна ос, която да бъде за мерки, свързани с превенции на риска. Шансовете за това не са големи, но всичко е въпрос на преговори, които в момента еврокомисарят по бедствията и авариите Кристалина Георгиева води в Европейския парламент, стана ясно от думите на регионалният министър.

Водещи

Най-четени