Започва строежът на "Хемус" край Шумен 29.08 | 16:43

На 5-километровата отсечка ще бъде изграден най-големият пътен възел у нас

От Филипа Тодева

Първата копка на петкилометрова отсечка от участъка "Белокопитово-Каспичан" (трети етап) от автомагистрала "Хемус" и най-големият пътен възел у нас – "Белокопитово", бе направена.

Официално от днес започва строителството на пътя, като старт на проекта дадоха министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева, инж. Лазар Лазаров - член на Управителния съвет на АПИ, областният управител на Шумен Венцислав Венков, кметът на областния град Красимир Костов, представители на фирмата изпълнител на строително-монтажните работи - "АМ Черно море" АД.

Министър Терзиева подчерта, че участъкът е много важен, тъй като на него ще бъде построен най-големият пътен възел в страната, където ще се осъществява връзката с път I-2 Русе-Варна и път I-4 Коритна - Белокопитово.

"Стойността на проекта е близо 66 млн. лв., финансиран изцяло от държавния бюджет", отбеляза Терзиева. Тя каза още, че сред приоритетите на правителството е изграждането на автомагистрала "Хемус" и изрази надежда, че ще се намерят източници на финансиране, за да продължи изграждането на този обект. Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца.

Терзиева добави, че в момента се правят предпроектни проучвания по трасето на магистралата.

С изпълнението на този обект ще приключи изграждането на целия участък от магистралата край Шумен.

Водещи