Започва строителството на Лот 4 на АМ "Струма" 05.04 | 07:11

Отсечката между Сандански и Кулата е 15 км, а срокът за изпълнение - 23 месеца

От Деляна Петкова

Започва строителството на Лот 4 на АМ "Струма" - отсечката между Сандански и Кулата, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Първа копка ще направи министър Лиляна Павлова.

Дължината на Лот 4 е 15 км (от км 423+800 до км 438+500), а срокът за изпълнение e 23 месеца.

По проект Лот 4 преминава през териториите на общините Сандански и Петрич. Ще бъдат изградени 5 надлеза (3 селскостопански), 5 подлеза (3 селскостопански и 2 жп подлеза на жп линия "София – Кулата”), 7 моста (5 моста за автомагистрала "Струма” и 2 моста при жп линия "София – Кулата”).

Договорът за строителство бе подписан на 19 март. Изпълнител е компанията "Актор" АД, а стойността на договора е 55,98 млн. лева (без ДДС).Строителният надзор на обекта е предоставен на компанията "Пътинвестинженеринг", чийто договор е за 297 хил. лева (отново без ДДС).

Изграждането на трасето получи финансиране от Кохезионния фонд на Европейския съюз чрез ОП "Транспорт" за периода 2007 - 2013 година.

От МРРБ уточняват още, че ще бъдат монтирани шумозаглушителни прегради между магистралата и населените места.

Общата дължина на магистрала "Струма” - от Даскалово до гръцката граница е 150 км. Трасето е част от европейския транспортен коридор №IV и от Трансевропейската автомагистрала "Север – Юг”. По нея се осъществява и пътният трафик за Гърция.

Най-четени