Започваме официалните преговори с ЕК за новия програмен период през март 26.02 | 16:53

В средата на годината ще започне прилагането

От Христина Рафаилова

Страната ни ще стартира официалните преговори с Европейската комисия за  средствата, които ще може да усвои през следващия програмен период, в края на март. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на публичното обсъждане на Споразумението за партньорство за периода 2014 - 2020 г. 

Правосъдният министър поясни, че в края на следващия месец документът ще бъде одобрен от Министерския съвет и изпратен официално чрез системата за електронен обмен на данни с Брюксел. Така на практика по този начин ще започнат официалните разговори, стана ясно от думите й. Оперативните програми трябва да бъдат представени до края на месец юни 2014 г.", добави тя.

Вицепремиерът определи като много важна стъпка наличието на национална нормативна уредба за прилагането на Европейските структурни и инвестиционни фондове. "Към момента са разработени основните проекти на нормативни актове, уреждащи основни въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове. До края на месец март ще ги внеса за одобряване от Министерския съвет", каза още вицепремиерът. 

 Успоредно се работи и по проекти на нормативни актове, уреждащи специфични въпроси на усвояването на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове като водено от общността местно развитие, интегрирани териториални инвестиции, налагане на финансови корекции. Планът разработването им да приключи през юни  2014 година.

Друг много важен момент според вицепремиера е подготовката на системите за управление и контрол. С оглед своевременния старт на програмите, Министерският съвет прие решение,  с което се определят конкретните административни структури и звена, които ще изпълняват функциите на управляващи органи, уточни Златанова. 

"Вярвам, че още в средата на тази година ще започнем прилагането на програмен период 2014 - 2020", посочи още заместник министър-председателят и министър на правосъдието.

Водещи

Най-четени