Започват Коледните пости 15.11 | 00:48

От 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември са най-строгите дни, в които се разрешава само растителна храна, но се допуска употребата на олио

От Силвия Стоядинова

Започват 40-дневните Коледни (или Рождественски) пости за православните християни, които завършват на 24 декември - Бъдни вечер.

По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия. От 15 до 22 ноември и от 20 до 24 декември са най-строгите дни, в които се разрешава само растителна храна, но се допуска употребата на олио. В останалото време на постите може да се консумира риба. Не се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал, с изключение на безгръбначните - охлюви, миди, октоподи, които се считат за постни храни.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и червено вино. Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Изключение от Коледните пости се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, които могат да консумират мляко и млечни продукти.

Според църквата обаче “пост телесен без пост духовен“ не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от греховете. Без молитва и покаяние, то се превръща просто в диета. Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Този, който се готви за изповед и причастие, трябва предварително да уточни с изповедника начина на постене.

От апостолско време църквата е наредила светото тайнство изповед и причастие да се предшестват и съпътстват от т.нар. говеене. Венчавките са забранени от днес до Въведение Богородично (21 ноември) и от Игнажден (20 декември) до Богоявление, Йордановден (6 януари).

Водещи

Най-четени