Започват да проверяват сергии за нерегламентирана продажба на мартеници 16.02 | 11:00

Над 13 търговци вече са съставени актове

От iNews.bg

Столичният инспекторат започна проверки на търговците на мартеници. Следи се дали имат разрешителни и дали са спазили квадратурата, за която са платили. Всеки район на София определя допълнителни места за продажба на мартеници, картички и валентинки от 9-ти февруари до 9-ти март.

Над 13 търговци вече са съставени актове, защото са започнали с продажбите няколко дни преди обявената дата. В зависимост от района, наемите за търговска площ на открито варират между 4,50 лв. за квадратен метър на ден за идеалния център - до 1,8 лв. за крайните квартали. Разрешителните се издават от кметовете на районите.

Янислав Чулев, "Контрол на търговска и рекламна дейност", Столичен инспекторат: Статистиката показва, че с всяка изминала година търговците стават все по-културни и все по-законни. От столичния инспекторат не крият, че екипите им са много натоварени и инспекторите не винаги успяват да правят проверки за незаконна улична търговия. 

Чулев допълва: Ние контролираме 9 наредби, занимаваме с над 50 договора на СО, за които извършваме контрола, не е само дейността контрола в дейността на търговците на открито. При проверките за разрешителни често се налага да присъства и полицията, защото нередовните търговци обиждат инспекторите, агресивни са и дори се стига до гонки. За да избегнат подобни напрегнати ситуации, от инспектората използват и подставени лица.

Янислав Чулев разкрива и как се извършва проверката на дейността: Отива съответният инспектор, който не си личи, че е инспектор и той си купува нещо и тогава ние се появяваме, защото тогава самият търговец е ангажиран да вземе парите и да си даде стоката, той не може тогава да избяга от мястото, от където извършва търговията и пристъпваме към стандартната дейност. Изрядните търговци нямат причина да бягат. 

Водещи

Най-четени