Започват дните на виното с "Винария 2011" 23.02 | 13:42

Основният пазар за български вина е Русия, където се продава повече от половината продукция

От Кремена Бедерева

С официална церемония в панаирния комплекс в Пловдив бе открито 19-ата международна изложба за лозарство и винарство "Винария 2011".

Изложбата се организира заедно с две други специализирани изложения "Фудтех" - за храни и напитки, и "Хорека" – за оборудване на хотели, ресторанти и търговски обекти. Това съобщи изпълнителният директор на "Международен панаир" АД Иван Соколов.

Събираме на едно място изложители от няколко взаимно свързани бранша, което дава повече възможности за намиране на делови партньори и за реализация на бизнес идеи, посочи Соколов пред БТА.

Той добави, че в изложенията участват фирми от над 20 държави от Европейския съюз, както и от Австралия, ЮАР, Аржентина и Чили. Организаторите очакват изложбите да бъдат разгледани от повече от десет хиляди посетители.

Директорът на Изпълнителната агенция по лозята и виното Красимир Коев посочи, че изложението "Винария" е една от най-представителните витрини за българското винопроизводство и през нея минава пътят на успеха на стотици производители и търговци.

Коев припомни, че за миналата година износът на вина е достигнал 57 милиона литра, което с 10% повече спрямо 2009-а. Основният пазар за български вина е Русия, където се продава повече от половината продукция, отбеляза още той.

Министерство на земеделието и храните участва във "Винария” 2011 с информационен щанд за представяне на Програма за развитие на селските райони 2007 - 2013 г. Експерти от МЗХ ще консултират производителите по въпроси, свързани с лозаро-винарския сектор и преработвателната промишленост.

Посетителите ще получат информация и за актуалните възможности за инвестиции, както по линия на националните програми, така и по ПРСР.

Експертите ще дават подробни разяснения за възможностите за кандидатстване, изискванията и ограниченията пред потенциалните бенефициенти. До 26 февруари своите продукти ще представят почти всички утвърдени винопроизводители.

Водещи

Най-четени