Започват засилени проверки в търговските обекти за Никулден 26.11 | 12:20

Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще извършват съвместни проверки с Българската агенцията по безопасност на храните на търговски обекти и борси за продажба на риба и рибни продуктu

От iNews.bg

Екипи на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще извършват съвместни проверки с Българската агенцията по безопасност на храните на търговски обекти и борси  за продажба на риба и рибни продукти.

"В проверките за предстоящия  Никулден  ще се включат и екипи на Гранична полиция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите. Контролът тръгва от разтоварването на рибата от корабите и лодките на брега по цялата верига до крайния потребител", каза изпълнителният директор на ИАРА д-р Галин Николов.

"Той поясни, че в периода до Никулден основната цел на проверките ще бъде върху  законния произход на рибата , предлагана в търговската мрежа. Ще продължим извършването на контрол върху улова, разтоварването, първата продажба на продуктите от риболов, както и контрола на продажбите от аквакултурните стопанства", добави Николов.

Той подчерта, че в рамките на междуинституционалното сътрудничество с останалите държавни институции и европейските партньори на Агенцията, служителите на ИАРА ще извършват засилени проверки на рибностопанските дейности и в търговската мрежа с цел превенция на незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов и недопускането на риба и други водни организми с незаконен произход.

"ИАРА апелира потребителите при покупка на риба винаги да се уверяват в законния произход на предлаганата продукция и в случай на съмнение да  подадат сигнал  на телефон 112", посочи Николов.

Директорът на Агенцията каза, че с наближаването на 6 декември по традиция  се повишава и интересът  на гражданите към предлаганата на пазара риба. "Традицията повелява на този ден на трапезата да присъства най-често шаран. Нека потребителите подкрепят родните риболовци и производители, избирайки за Никулденската си трапеза традиционни български продукти", апелира Николов.

Водещи

Най-четени