Започват обученията за Кампанията за директни плащания на площ 21.02 | 12:20

Обучението ще се проведе от 21 до 23 февруари в Трявна

От Кремена Бедерева

Седмица преди началото на Кампанията за директни плащания на площ 2011 г. Държавен фонд "Земеделие” организира тридневен семинар за експертите от централно управление и областните дирекции.

Обучението ще се проведе от 21 до 23 февруари в Трявна, а до края на месеца ще бъдат извършени инструктажи и за служителите от общинските служби "Земеделие”, съобщават от пресцентъра на Фонда.

"Целта е да се обхванат всички служители, които ще бъдат ангажирани с приема на заявленията за подпомагане по Системата за единно плащане на площ (СЕПП)”, съобщи изпълнителният директор на Фонда Светослав Симеонов.

Традиционно кампанията започва на 1 март и продължава до 15 май, като се дава и буферен срок от 15 май до 9 юни за закъснелите кандидати.

Субсидията на тези земеделски производители се намалява с 1% за всеки просрочен ден след 15-ти май, когато са подадени заявленията.

През тази година за първи път, освен по традиционните схеми за растениевъдство и животновъдство земеделските производители ще могат да кандидатстват за субсидии и по мярка 213 "Плащания по НАТУРА 2000 за земеделски земи”.

Право на това подпомагане ще имат стопани, чиито земи се намират в защитени зони, включително ливади и пасища от горския фонд, като минималният размер на ползваната от тях площ трябва да бъде поне 3 дка, а минималният размер на един парцел – 1 дка.

Допълнителни субсидии през тази година са предвидени и за животновъдите, които ще бъдат подпомогнати по нови две схеми – за отглеждане на овце-майки и кози-майки в икономически уязвими общини в Южна България и за отглеждане на овце-майки и кози-майки в необлагодетелствани райони.

Водещи

Най-четени