Започват проверка за намерените мъртви делфини край Равда 18.04 | 13:43

Убийството на делфин се санкционира от Наказателния кодекс

От Ивайло Ачев

Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов нареди проверка по случая с намерените два мъртви делфина в местността "Аурелия", в посока село Равда, съобщават от ИАРА.

Инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА Бургас ще извършат проверката, като съберат информация по случая и съдействат на ветеринари от Агенцията по безопасност на храните, за да се определи точната причина за смъртта на делфините.

Освен това Господинов разпореди на инспекторите от секторите на ИАРА Бургас, Варна и Добрич да направят проверки по плажовете на Черно море.

Убийството на делфин се квалифицира като престъпление според новите промени в Наказателния кодекс (НК), които предвиждат от една до три години затвор и глоба от 1000 до 10 0000 лв. за проявена жестокост към животно. Освен това делфините са включени в Червената книга на застрашените видове и ловът им е забранен.

При намиране на мъртъв делфин гражданите могат да сигнализират на телефоните на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (0889 440 678, 0887 213 215) или на телефон 112.

Водещи

Най-четени