Започват честванията за Деня на Европа 08.05 | 09:06

Кристалина Георгиева ще посети България по случай отбелязването на 9 май

От Кремена Бедерева

Различни културни събития – концерти, книжен пазар, спектакъл, фотоизложба, изложба на карикатури, графити, както и екоинициативи и кулинарни състезания, включва празничната програма за отбелязване на Деня на Европа - 9 май, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Кристалина Георгиева, член на Европейската комисия, отговарящ за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи, ще посети България по случай отбелязването на 9 май –Деня на Европа, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Днес (8 май - неделя), в 19.00 часа тя ще отправи поздравителен адрес по случай празника в зала "България" преди началото на концерта с изпълнение на творби на Лудвиг ван Бетовен от Симфониета София.

В 19.30 часа комисар Георгиева ще приветства гостите и участниците в концерта, организиран от Представителство на Европейската комисия в България и Столична община, който ще се проведе на открита сцена пред НДК.

Организатори на празничната програма са Столична община, Представителството на ЕК в България и Информационното бюро на ЕП в България.

По-рано днес ще се проведе събитие на открита сцена пред НДК. В 17.30 часа на специално обособен книжен базар ще започне безвъзмездно разменяне и даряване на книги.

От 18.30 часа студентите от учебния театър към Нов български университет ще разказват любими европейски детски приказки, а в 19.30 часа ще започне концерт с участието на Теодосий Спасов, Карандила Джуниър, както и поп звездите Любо, Графа и Орлин.

От 30 април до 15 май в Столична библиотека се представя изложба карикатури "България и Европа".

Денят на Европа ще бъде отбелязан с различни инициативи, които ще продължат през целия месец май – фото конкурс "Европейският съюз и неговите съседи", инициативата "Отново на училище", както и многобройни спортни празници и хепънинги, кулинарни състезания, доброволно засаждане на дървета, уъркшопове за овладяване на нови умения и много артистични изяви.

Уебсайтът www.europeday.bg ще предава на живо празника на 8 май в София.

Водещи

Най-четени