Започна „голямото завръщане“ след Великденските празници 13.04 | 17:41

Силно натоварен трафик има по всички главните пътища у нас, водещи към големите градове, към София се прибират 300 000 автомобила

От iNews.bg

В края на последния от четирите празнични дни по Великден започна и "голямото прибиране", характерно с много натоварен трафик по всички главни пътища в страната, водещи към София и големите градове.

Най-интензивното движение традиционно е по автомагистралите и пътищата, които свързват граничните пунктове с вътрешността на страната. Тенденцията е движението да става все по-интензивно в по-късните следобедни часове.

На входовете на София се очаква най-натовареното движение, съобщи БГНЕС. Там екипите на КАТ ще следят за спазване на ограниченията за движение.

Над 300 000 автомобила се очаква да се приберат в София в края на днешния последен почивен ден. Много натоварено е движението по автомагистрала "Люлин", "Тракия" и "Хемус".

В района на тунел "Витиня" по посока София движението е затруднено и автомобилите се придвижват със забавена скорост. Натоварено е движението и в столицата, а пикът се очаква да е между 17.00 и 18.00 часа.  

От 14.00 часа днес до 20.00 часа отново е в сила ограничението за тирове по магистралите, част от първокласните и второкласните пътища.

От Пътна полиция призовават водачите да шофират внимателно по най-натоварените пътища. Сред тях са пътят от Кулата до София и в участъците по магистрала "Струма", където има строителство. Друг натоварен път е Благоевград – Симитли – Кресна – Сандански. Голям поток от коли днес има и от ГКПП "Калотина" до София и от ГКПП "Капитан Андреево" до Пловдив.

По Главен път Е-79 в района на Симитли има много интензивен трафик. Първата тапа е при навлизането на Е-79 на пътуващите, почивали в Банско. Пътните полицаи пропускат на етапи прибиращите се от Банско и тези от Кулата, Сандански и Гърция. Втората тапа е при с. Железница, преди навлизането в тунела.

От днес до 19 април е засилен контролът за спазване на разрешената максимална скорост за движение на пътя на територията на цялата страна, напомнят от Главна дирекция "Национална полиция". Акцията е по инициатива на европейската мрежа на службите на Пътна полиция – TISPOL и се провежда във всички държави-членки.

Полицейската статистика сочи, че превишената и несъобразена скорост продължава да е основната причина за най-голям брой катастрофи по вина на водачите в страната през 2014 г. По този показател са настъпили 2566 (38%) от тежките пътно транспортни произшествия (ПТП), при които са загинали 318 души (52%) и са ранени 3293 души (39%).

През цялата 2014 г. за превишена скорост са установени 123 067 нарушения. Сред страните-членки на ЕС България заема над средно ниво по този показател.

Органите на КАТ ще проверяват водачите на автомобили за спазване на ограничението в скоростта и за наличие на задължителна застраховка "Гражданска отговорност".

 

Най-четени