Започна застрояване на Корал! Инвеститорът имал разрешение 14.04 | 10:09

Проект предвиждал изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. метра

От iNews.bg

Строителство тече в къмпинг "Юг" в северната част на залива Корал. За това алармират природозащитници, които са направили и снимки. Те твърдят, че едно от последните незастроени кътчета по Българското Черноморие е било залято с бетон в седмицата преди Великден.

Проект предвиждал изграждането на вилно селище от 16 къщи с площ над 1200 кв. метра. Проектът е на инвеститора ИФ "Фаворит". Има и издадено разрешително от община Царево.

"Бетонът, за който говорите, ще стане на бунгала, които има в къмпинга от 70-те години. Стоителството и конструкцията ще бъдат запазни", коментира пред OFFNews инвеститорът от ИФ "Фаворит” Стамо Стамов по повод сигнала за строителство на къмпинг "Юг".

По негови думи бетон на самия плаж няма, а строителството било на "30-ина метра от плажа".

Инвеститорът не се притеснява от сигналите на еколозите, тъй като неговият проект вече имал оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) от МРРБ и тя била издържана пред съда.

Застрояването на плажа e законно. Това коментира в студиото на "Здравей, България” кметът на община Царево Георги Лапчев. Според него, това показват и проверките на експерти. Еколози обаче са на противоположното мнение.

"Това е пясък, който е в непосредствена близост до плажа. За мен лично това са дюни. Ако за експертите, които са издали разрешението за строеж това не са дюни, това вече е тяхна отговорност. Интересен въпрос е какво казват специализираните кадастрални карти за дюните, които трябва да са публични от октомври 2014 г., но в момента нарочно се крият”, коментира за "Здравей, България” Атанас Русев от Сдружение "Да запазим Корал”.

Къмпинг "Юг" е част от "Корал" и той е тестът за това дали в България през 2015 г. е възможно беззаконието да бъде узаконено, се казва в писмо на "Да спасим Корал". Природозащитниците питат премиера: "Безлюден бетон на морето и унищожена природа ли ще показваме на туристите, г-н Борисов, за да ги върнем".

Водещи

Най-четени