Започна плащането на местните данъци и такси в София 05.02 | 13:39

Срокът за плащане с 5% отстъпка на данък сгради и данък МПС е 30 април, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж

От iNews

Местните данъци и такси в София вече могат да се внасят, съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община. Срокът за плащане с 5% отстъпка на данък сгради и данък МПС е 30 април, при условие, че цялата дължима сума се внесе наведнъж, предаде БГНЕС.

До края на април е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци. Ако плащате налозите на части, ето сроковете, в които това трябва да се направи:

- Данък недвижими имоти и данък МПС: 1 юли - първа вноска и 31 октомври - втора вноска.

- Такса битови отпадъци - четири вноски: 30 април, 1 юли, 30 септември и 2 декември.

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти. Друга възможност е по банков път, други финансови институции или през интернет страницата на Столична община https://szp.sofia.bg/OnlineReportWSClient/pages/login.jsf

През тази година по-висок данък сгради ще има само за недвижими имоти в парк Витоша и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението беше въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента.

190 000 са данъчните партиди в Столична община, за които ще бъдат изпратени съобщения за дължимите данъци и такси след 20 февруари 2019 г. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща след същата дата. Справки могат да се правят и през интернет страницата на СО, ако собственикът има ПИН код, издаден от СО или ПИК от НАП.

Водещи

Най-четени