Започна раздигането на вагоните от дерайлиралия влак 13.07 | 09:22

Очаква се по-късно и линията да бъде освободена

От iNews.bg

Започна раздигането на дерайлиралите край Калояновец вагони. Очаква се по-късно днес линията да бъде освободена, съобщи Нова телевизия. 

Все още няма данни до къде е стигнало разследването. През цялата нощ на мястото на инцидента имаше хора.

Влакът София-Варна излез от релси при гара Калояновец край Стара Загора вчера. При инцидента загина машинистът – 38-годишният Венко Тодоров от Пловдив. Повече от 10 са ранените, двама от тях по-тежко. Настанени са в болницата в Стара Загора.

Това е едно от най-новите железни трасета в България и едно от най-модерните. Това увери вчера транспортният министър Данаил Папазов. Той определи като парадокс това, че инцидентът се е случил именно там.

Петима души остават на лечение в старозагорската болница "Стоян Киркович". Четири от тях са жени, а другият е помощник-машинистът. Той беше приет в най-тежко състояние, но няма опасност за живота му. И останалите пациенти са в стабилно състояние.

Локомотивът дерайлира, обърна се и се удари в третия вагон. Затова и броят на ранените е сериозен. Причините се разследват. Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров съобщи, че процесуално-следствените действия ще продължат и през нощта, а за целта районът на катастрофата ще бъде осветен.

Една от водещите версии е, че превишена скорост е причината за инцидента. Министърът на транспорта Данаил Папазов заяви, че подобно разпиляване на вагоните не е типично при скорост 40 км в час, с колкото композицията е трябвало да влезе в отсечката.

През вчерашния ден имаше и догадки, че е възможно заради здравословен проблем машинистът да е загубил контрол над локомотива. Осигурен е обходен маршрут, така че да не се пречи на нормалното функциониране на транспортната инфраструктура.

Около 150 - 160 пътници бяха евакуирани в района на гара Калояновец. Сред тях и група деца от "Аспарухово", които се връщали от почивка след бедствието там. За щастие са невредими и нямат физически наранявания.

Водещи

Най-четени