Започна свещеният за мюсюлманите месец Рамазан 27.05 | 12:43

Постът ще завърши след 30 дни с големия празник Курбан Байрям

От iNews.bg

За мюсюлманите по целия свят започна свещеният месец Рамазан. От днес през следващите 30 дни вярващите трябва да се въздържат от конкретни храни и алкохол, да извършват актове на благотворителност и да четат откъс от Корана всеки ден. По време на Рамазана мюсюлманите трябва да контролират гнева си, да се държат достойно, да вършат добри дела - да угодят на роднини и близки, да помогнат на хората в неравностойно положение, да упражняват социална дейност, да подобрят живота на обществото, да учат и да споделят знанията си с другите, припомня БГНЕС.

Това е деветият месец от мюсюлманския календар. Постът се спазва в памет на пророка Мохамед. Той започва с изгрева и завършва след залез слънце – сутрешното хранене се нарича сухор, а вечерното - ифтар. Който пропусне ден от поста, е длъжен да го компенсира до следващия Рамазан.

Освен задължителните молитви, мюсюлманите изпълняват и доброволна молитва – таравих. За предпочитане е тя да се осъществява колективно в джамията или, когато това не е възможно, у дома със семейството. От особено значение е една от последните нощи на Рамазан - Лайлат Ал-Кадр, в която се смята, че Мохамед е получил първите сури от Корана. Тогава вярващите искат прошка от Аллах за греховете си. В последните ден от месеца мюсюлманите правят дарения в полза на бедните и хората в неравностойно положение под формата на пари или хранителни продукти. В края на поста се чества един от най-големите религиозни празници - Курбан Байрам. Тази година той започва на 25 юни и, по традиция, ще продължи 3 дни. Част от вярващите посещават Мека, а останалите извършват подобни на тамошните ритуали у дома. В началото да деня се принася в жертва агне или друго животно, а част от приготвеното месо се раздава на бедните. Преди жертвоприношението се четат специални молитви.

Водещи

Най-четени