Започна трето заседание по случая "Дебора" в Районният съд в Пловдив 26.06 | 11:59

“Навърши се година от случилото се, искам тази агония да приключи” това каза пред медии Дебора Михайлова минути преди да започне заседанието.

От iNews.bg

Започна трето заседание по случая "Дебора" в Районният съд в Пловдив.

"Навърши се година от случилото се, искам тази агония да приключи” това каза пред медии Дебора Михайлова минути преди да започне заседанието.

"Надявам се на максимална присъда. Нищо няма да му кажа, ако го срещна, не изпитвам нищо” допълни още Дебора.

Защитата на обвиняемия Георги Георгиев коментира излязлото преди седмици решение на Административния съд в Стара Загора, според което задържането на Георги е незаконно.

"Очаквам днес да се разпитат свидетелите, които останаха, включвам и Дебора, която трябва да бъде разпитана първа. Нашият подзащитен ще бъде разпитан края на съдебното заседание”, заяви адвокатът на Георги Георгиев - Петко Кънев.

По думите на адвокат Петко Кънев второто дело за закани за убийство, по което Георги Георгиев беше задържан, е изфабрикувано. И отново ще поискат от съдиите мярката му да бъде изменена в по-лека. Твърдят, че задържането на Георги е прекалено дълго и вече година той е в ареста. Прогнозират, че накрая делото ще се обезсмисли, защото той ще е излежал присъдата си.

"За самото задържане е незаконно..всичко това беше изфабрикувано, това второто дело, по което го задържаха за да може той да остане в ареста. Вече съда се произнесе, че това е незаконно. Означава, че всички действия на прокуратурата, които са били тогава са незаконни. Ще искаме да се промени мярката му. Всяка една по-лека мярка ще изиграе ролята, която мерките предвижда закона. Няма смисъл от това задържане, той вече 1 година е задържан. Това вече е изтърпяване на наказание. Накрая ще се окажа така, че делото няма да се гледа въобще, защото той е изтърпял присъдата.

Това означава, че второто полицейско задържане, където измислиха заканите за убийство е незаконно. Това задържане няма общо, с онова задържане, което постановява настоящия съд. Само настоящият съд е компетентен дали да го задържа или не. Единственото, което имаш като възможност е да съдиш прокуратурата, полицията по закона за отговорността на държавата.

От прокуратурата посочиха, че са останали трима свидетели да бъдат разпитани и те са призовани да се явят на следващото дело, което е насрочено за 8 юли, тъй като те трябваше днес да бъдат изслушани, но съдията заключи, че двамата свидетели не са явили, а третият е отказал да получи призовката. Все пак днес в съдебната зала има свидетели, на които ще се снемат показания и двама вещи лица, но не е ясно дали днес ще се стигне до тяхното изслушване. Прокурор Ивелина Косева, която е един от наблюдаващите прокурори от Стара Загора направи важно уточнение, че решението на Административния съд няма отношение към делото срещу Георгиев.

Наблюдаващият прокурор от Стара Загора Ивелина Косева заяви, че решение на административния съд няма отношение по това наказателното производство, което се води срещу Георгиев.

"Касае се за административна мярка, която е била взето от органите на министерство на вътрешните работи, тъй като лицето е било обявено за издирване. След това вече настоящата мярка за неотклонение "задържане под стража” е била взета от Районен съд Стара Загора, като преди това Георгиев в бил задържан в срок от 72 часа от наблюдаващия прокурор, в случая бях аз. Това решение на Административния съд, с което е задържането за 24 часа е обявено за незаконно не касае това производство", каза Косева.

И допълни, че ако отново защитата на Георги Георгиев поиска от съда по-лека мярка, те ще настояват тяхното желание да остане без уважение, пише Trafficnews.

"Задържането под стража се взима с акт от съда, в случая този акт на съда е бил проверяван многократно и на горни инстанции. И към настоящия момент мярката на подсъдимия си остава задържане под стража. Защитата има право по всяко време да поиска изменение на мярката, друг е въпросът дали съдът ще уважи това изискване. Не намирам основания за изменение на мярката. Днес предстои да бъдат изслушани останалите свидетели, вещите лица и пострадалото лице. И евентуално за следващото съдебно заседание ще изслушваме вещи лица. За да изслушаме вещите лица, трябва да сме изслушали всички свидетели. За 8 юли са призовани трима свидетели. Делото се гледа при закрити врата, така че не мога да коментират конкретно показанията, но единственото, което мога да кажа е, че няма противоречия.

Не са намерени такива основания.

Защитата има право по всяко време да иска да се измени мярката му, но ние ще настояваме да се остави отново без уважение.”

"Днес предстои да бъдат изслушани останалите свидетели, вещите лица и пострадалото лице, евентуално за следващото заседания… Делото се гледа при закрита врата, единственото, което можем да кажем, че не сме открили противоречия.”

Следващото заседание по делото ще е на 8 юли.

Водещи