Започнаха да „пълзят“ и болестите в „Аспарухово“ 25.06 | 21:55

След наводненията идва заплахата от зарази

От iNews.bg

Заплаха от хепатит, дизентерия и салмонелоза има в наводнения варненски квартал "Аспарухово". Досега по данни на Регионалната здравна инспекция е заболял само 1 човек от салмонелоза. Очаква се и развитието на други чревни инфекции.

"Инкубационният период на хепатит А, при който заразата е чрез контакт, е от 20 до 40 дни и затова не можем да кажем какво ще бъде положението. Сега следим състоянието на питейната вода, което е важно за евентуалните чревни инфекции", каза шефът на РЗИ във Варна д-р Светла Станева.

Последните измервания от 21 и 22 юни показаха, че водата в "Аспарухово" и близкия квартал "Галата" е годна за пиене.

Според д-р Станева има опасност за зараза с антракс, но тя е по-скоро теоретична, защото в квартала няма стада с животни. Има обаче коне и магарета и вероятността и за тази болест не бива да бъде изключвана, предаде в. "24 часа".

За морската вода на плажа в "Аспарухово" тепърва ще бъдат правени изследвания. След двете приливни вълни в квартала огромни кални петна още продължават да плуват в канала "море-езеро".

От РЗИ са препоръчали на заседание на кризисния щаб в областната управа всички варненски общини да намерят средства за пръскане срещу ларви на комари в заблатените местности.

В квартала започна миенето на улиците от големия прах, който остана след изчистването на калта.

Полева военна кухня приготвя храна за доброволците.

Най-четени