Заради „Орландовци“ циганските гета в София под засилена полицейска охрана 15.06 | 20:09

Стотици униформени пазят ромите в квартала от нова атака на хулигани

От Ростислава Иванова

Заради етническия конфликт в столичния кв. "Орландовци" и очакването за нов протест на българите срещу ромската махала МВР изпрати стотици полицаи да охраняват циганските гета в София. Българското население в "Орландовци" пък се стяга за протест и тази вечер и вече започнаха да се събират на групи. Междувременно много от ромските семейства започнаха да евакуират децата си в други квартали от страх расистки настроени българи да не нахлуят в къщите им.

Припомняме, че втори ден българското население в столичния квартал "Орландовци" ще протестира срещу циганското беззаконие, след като в събота през ноща групи младежи от двата етноса се сбиха. Всички улици и изходи към квартала се охраняват от части на полицията.

Главният комисар на МВР Младен Младенов увери, че към момента няма конкретни данни за лица, които искат да провокират протеста, както това се случи вчера.

"Ние сме взели мерки. Има разположени полицейски сили на територията на цяла София, там където има компактни общности от ромско население", каза той пред журналисти преди началото на протеста, цитиран от Фокус.
В квартала във всички подходи и уязвими места, които от снощи са били проблемни, са разположени полицейски части. "Надявам се всичко да мине нормално и да няма случаи като снощи”, каза комисарят.

Тази сутрин от СДВР е била направена специализирана проверка и полицейска операция в районите, където вчера е имало нарушения на обществения ред. Вследствие на това са били задържани 34 лица, от които едно лице е съпричастно към извършено престъпление, част от останалите са уличени в нарушение на закона за гражданската регистрация, а друга част - в нарушение на закона за личните документи”, обясни Маринов. И допълни, че са изготвени административни актове на нарушителите.

Междувременно около 20.00 часа днес около 150 души излязоха на протест срещу ромите пред читалището в"Орландовци". Повечето от събралите се са младежи, но засега протестът преминава спокойно, информира Дарик.

Директорът на СДРВ Младен Маринов обясни, че продължават профилактичните действия - проверяват се самоличността и документите на протестиращите. "Това е начинът, по който трябва да се изразява гражданска позиция - спокойно", заяви той. И посочи, че на най-уязвимите места в столицата са разположени полицаи - най-вече около ромските махали.

"Надявам се всичко да мине нормално. Явно в обществото е имало натрупано напрежение и най-малките случаи водят до истерия", добави той.

На въпрос дали във вчерашните провокации са участвали футболни фенове, Маринов обясни, че това са били по-скоро лица с екстремистки настроения. Все още не е установено дали някоя от партиите има съпричастност към организацията на протестите.

Шефът на СДВР похвали полицаите, които са охранявали протеста снощи, тъй като с риск за живота си са предотвратили изключително сериозен инцидент.

Водещи

Най-четени