Заради снеготопенето се повишават речните нива 14.03 | 19:32

Към момента водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води, предупреждават от МОСВ

От iNews.bg

През следващите денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг. Това съобщиха пресцентърът на Министерство на околната среда и водите (МОСВ), като се позовава на данните на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН).

Според метеорологичните прогонози, през следващото денонощие все още на места в страната ще има превалявания. Очакваните количества ще са между 5 и 10 л/кв.м, само на отделни места, главно в Източна България са възможни количества над 10 л/кв.м, но вероятността е малка - под 35 %. В понеделник и вторник ще бъде почти без валежи.

През последното денонощие речните нива в по-голямата част от страната са започнали да се повишават вследствие на частично снеготопене и/или регистрирани валежи. Понижения са регистрирани на реките в Черноморския басейн.

Дунавски басейн: Водните нива са се изменяли в границите на от с до -14 см до +25 см;

Черноморски басейн: Нивата на наблюдаваните реки в басейна са се понижили с до -20 см;

Източнобеломорски басейн: Водните нива са се повишили с до 19 см, като на отделни пунктове се наблюдава понижение - Марица при Свиленград, Тунджа при Елхово;

Западнобеломорски басейн: отчетени са незначителни повишения с до +2 см.

Към настоящия момент водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес и през следващите 1-2 денонощия са възможни повишения на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага, оттичането на реките към устията им и прогнозираните валежи от дъжд и сняг.

Дунавски басейн - повишения от снеготопене и валежи: р. Лом – горно течение, р. Огоста – горно течение, р. Искър – средно и долно течение, р. Вит – горно течение, р. Осъм – горно течение, р. Янтра – горно течение, р. Русенки Лом;

Черноморски басейн: на 15-ти март и 16-ти март са възможни незначителни повишения на всички реки южно от р. Русокастренска, вследствие на очакваните валежи от дъжд;

Източнобеломорски басейн – очаква се по-активно снеготопене днес и в неделя: р. Тунджа – в горно и средно течение дъжд и снеготопене; р. Марица – в целия водосбор на реката се очаква да има повишения, вследствие на валежите от дъжд и сняг и очаквано снеготопене. По-голямо внимание на р. Сазлийка и Харманлийска. р. Арда – средно и долно течение на реката дъжд и снеготопене р. Бяла - дъжд; Водосбор на река Марица: повишено внимание - средното и долно течение на р. Сазлийка, както и на участъка след вливането на реките Сазлийка и Харманлийска в основната река; Водосбор на река Арда: повишено внимание на водосборите на реките Върбица и Крумовица.

Системата за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа при НИМХ-БАН прогнозира:

За водосбора на река Марица: Нивото на р. Марица при гр. Пловдив е около жълтия праг на предупреждение, и се очаква следващите 1-2 дни да се задържи около него. Нивото на р. Сазлийка при гр. Гълъбово се понижава, но все още е над жълтия праг на предупреждение. Нивото на р. Марица при гр. Харманли продължава да е над жълтия праг на предупреждение. Нивото на р. Марица при гр. Свиленград е около оранжевия праг (риск за тревога) за предупреждение, като през следващите 1-2 дни плавно ще се понижава. Река Тунджа Нивото на р. Мочурица при с. Воденичане е над жълтия праг на предупреждение и плавно се понижава, като по прогноза се очаква на 15 март рано сутринта да падне под жълтия праг. Нивото на р. Тунджа при гр. Ямбол е под оранжевия праг (риск за тревога) и плавно ще продължи да се понижава, като през следващите дни ще се задържи над жълтия праг. Нивото на р. Тунджа при гр. Елхово е над оранжевия праг (риск за тревога), като ще продължи плавно да се понижава, оставайки над оранжевия праг (риск за тревога). Река Арда Според системата за предупреждение за басейна на р. Арда, нивото на р. Ардинска при гр. Ардино в късните часове на 16-ти март срещу 17-ти март е възможно достигане на жълтия праг. Нивата на наблюдаваните реки във водосбора на р. Арда ще се повишават през следващите 1-2 дни, като не се очаква достигане на праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: поречията Места и Струма – долни течения. Повишено внимание за водосборите на реките Марица, след вливането на р. Сазлийка и Арда. Възможни са локални наводнения. В направените прогнози не се отчита влиянието и ретензионната способност на язовирите.

Водещи

Най-четени