Заради студа: Опасно мръсен въздух в София 02.12 | 15:00

Стойностите на концентрация на фини прахови частици - 25 пъти над нормата, алармират от "Спаси София"

От iNews

Очаквано нивата на мръсния въздух в София се покачиха до опасни стойности заради студеното време последните дни.

От неправителствената организация "Спаси София" алармират, че вчера концентрацията на фини прахови частици (ФПЧ) 10 в някои квартали е била до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 - около 20 пъти над границата.

"Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, като резултат на замърсяването ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС", пишат от организацията, която системно се бори с проблемите с въздуха.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 се смятат за много опасни по здравето, а в столицата тези стойности са превишавани многократно през последните дни.

Според "Спаси София" предприемането на мерки за неотложно като те дават пример с Париж, който забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3.

Мерките за борбата с мръсния въздух, които са предвидили от общината за днес само две - призив гражданите да ползват градския транспорт и призив при възможност да не се отопляваме с твърдо гориво. 

Водещи

Най-четени