Заради ураганния вятър: Обявиха бедствено положение във Варненско (ВИДЕО, СНИМИКИ) 19.11 | 09:45

Пднало дърво уби жена, при изваждането на тялото на загиналата са пострадали и спешни медици

От iNews

Обявиха бедствено положение във Варненско заради ураганния вятър, съобщават от пресцентъра на общината. Лошото време взе и жертва. 43-годишна жена загина в събота, затисната от откършил се клон на дърво.

"Тежката метеорологична обстановка доведе до загубата на човешки живот. Ураганният вятър и силният дъжд, на места и сняг, затрудниха действията на аварийните екипи в тъмната част на денонощието. Нарушаване на енергоснабдяването има във всички 5 района на общината. Тонове паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Има разрушени светофарни уредби и пътни знаци, движимо и недвижимо имущество. Блокирани са превозни средства и хора", се казва в обръщение на кмета на Варна Благомир Коцев.

При изваждането на тялото на загиналата са пострадали и спешни медици.

"Паднали са още клони върху тях. Единият лекар е получил травма в областта на рамото. Шофьорът на линейката е настанен в болница с фрактура на ключицата”, обясни в ефира на "Събуди се” главен инспектор Христо Захариев, началник на Първо районно управление в града.

Над 400 са сигналите за паднали клони и дървета в града. 50 коли са с щети, сред тях и полицейски бус. Затворени са пътища в общините Вълчидол и Аксаково, има блокирани коли, но за момента няма бедстващи хора.

В Добричко има десетки закъсали автомобили и тирове.

 


"Налице са условия, които застрашават живота и здравето на гражданите. Още веднъж призоваваме хората да останат по домовете си. Свиквам кризисен щаб, който да оцени щетите и да предприеме незабавни мерки за връщане на града към нормален ритъм. До събирането на щаба всички налични ресурси, звена, органи и специализирана техника са на терен, за да окажат съдействие на пострадалите и за отстраняване на последиците от бедствието. Вследствие на оценката ще вземем решение колко дълго да продължи режимът на бедствено положение и има ли необходимост от включване на ресурс и техника от съседни общини", се допълва в обръщението на кмета на Варна.

В Добричко падналият сняг е около 20-30 см. На места заради вятъра са се образували преспи от над метър.

Междувременно в София аварийните екипи на Столична община са реагирали на 46 сигнала за паднали дървета и клони.

По данни на НИМХ снежната покривка по градове към 05.00 ч е следната:
Разград - 17 см, Добрич - 10 см, Шумен - 3 см, Ахтопол -2 см, Черни връх - 35 см, връх Ботев - 33 см, Рожен - 6 см.

Максимални пориви на вятъра тази нощ са измерени на нас Емине - 34 м/с, нос Калиакра - 33 м/с, Варна - 30 м/с, нос Шабла - 28 м/с, Силистра - 24 м/с, Сандански - 22 м/с Ахтопол, Пазарджик, Кърджали - 21 м/с, Монтана, Оряхово, Пловдив - 20 м/с.





 

Водещи