Зареждате дизел и бензин - нищо чудно да е корабно гориво 02.06 | 21:55

Затвориха няколко бензиностанции заради некачествени продукти

От Теодора Кокаланова

Затвориха бензиностанции, разреждали дизела и бензина. В рамките на 3 дни от Агенцията за метрологичен и технически надзор са проверили 12 бензиностанции в Кюстендилско. От тях 3 са затворени. Причината - сериозни отклонения в качеството на бензина и дизела, които от една страна могат да увредят двигателя на автомобила, а от друга - да причинят замърсяване на въздуха над допустимото.

Трите бензиностанциите са затворени и глобени общо с 50 000 лева. Едната е част от голяма верига. Била е затворена само за няколко часа - докато плати глобата си и изтегли некачественото гориво.

При предходни проверки пък са засичани случаи, в които в бензина имало корабно гориво. Или пък липсвали биодобавки с цел да се спестят пари. Оттук нататък всеки месец агенцията ще се прицелва в конкретна област в страната, в която ще командирова инспектори да проверяват бензиностанциите.

Засилва се контролът и върху изправността на асансьорите. Установено е, че в болници в Благоевград и Пловдив асансьорите са проверявани фиктивно. На документи всичко е наред, а реално инспектори не са стъпвали там.

Сред тези болници е пловдивската "Свети Георги". При последваща проверка в началото на май е установено, че от 33 асансьора, 8 са опасни. От болницата обаче отричат и обясняват, че агенцията не е открила нарушения, а само е дала предписание.

"Имахме предписания за 8 болнични асансьора, които са с по-голям габарит на кабината и има възможност да влязат повече лица от допустимото. Казаха ни да ревизираме устройствата за контрол на товара в едноседмичен срок. Това вече е направено. А техниците в болницата проверяват изправността всеки ден", обяснява Митко Узунов, поддръжка на материално-техническата база УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

От агенцията установили, че лицензирани фирми, които отговарят за безопасността на хиляди асансьори, всъщност нямат нито един назначен работник. Веднага след получаването на лиценза се лишавали от персонала, информира bTV.

80-годишен работник проверявал 1500 асансьора годишно. Затова от агенцията ще инициират законодателна промяна, според която един работник ще отговаря за не повече от 500 асансьора.

Водещи

Най-четени