Зарязаните коли в София вече ще се премахват само за 6 месеца 08.01 | 09:40

Сроковете бяха съкратени драстично, досега процедурата отнемаше 2 години и 3 месеца

От iNews.bg

Сроковете за премахване на изоставени автомобили от улиците, тротоарите и градинките в София вече са чувствително съкратени и вместо досегашните 27 месеца, процедурата ще отнема само шест. Драстично се съкращава срокът, в който започва процедурата по премахване на старите коли от общински площи – вместо излишно чакане на цели две години, те ще се считат за изоставени след тримесечен срок от изтичането валидността на последния технически преглед. Преди да бъде принудително отстранен, автомобилът се стикира с предупреждение и собственикът му разполага със срок от още 3 месеца, в който може да го премахне доброволно или да премине ГТП.

Промяната се случва след инициатива на Спаси София и независимия общински съветник Борис Бонев, които преди месеци са изпратили мотивирани предложения до трите ресорни министерства – МОСВ, МВР и МТИТС с искане за промени в нормативната уредба, които да позволят по-бързо премахване на изоставените автомобили от улиците на градовете.

По думите на градските активисти, с това се решава дългогодишен проблем, за който институциите постоянно са си прехвърляли отговорността. "Промените ще позволят както на София, така и на общините в цяла България да премахват много по-бързо изоставените автомобили, с които са заринати обществените площи – улици, тротоари, градинки и площадки", казват от Спаси София.

"Благодарим за бързата и отзивчива реакция на трите министерства, с които през последните месеци водихме конструктивен и професионален диалог, лишен от излишна политическа демагогия. В крайна сметка, един сериозен проблем е решен и сега ръцете на институциите са отвързани да действат. Щастлив съм, че с премахването на грозните изоставени коли не само ще освободим повече места за паркиране в кварталите, но и ще осигурим и по-приветлива и уредена градска среда", заяви Борис Бонев, независим общински съветник в СОС.

От Спаси София призовават всички компетентни институции в София – кметът Йорданка Фандъкова, районните кметове и "Център за градска мобилност", да направят бърза реогранизация на сегашните тромави процедури, за да бъде осигурено по-бързото и по-ефективно премахване на изоставените автомобили от публичните пространства на София. "Очаквам от районните кметове и кмета Фандъкова да организират работата така, че до месеци столицата ни най-накрая да бъде освободена от хилядите изоставени автомобили, които са особено сериозен проблем в кварталите, където местата за паркиране са дефицит", завършва Борис Бонев.

Водещи

Най-четени