Засилва се иманярството в страната 14.07 | 12:05

Кризата през последните години е принудила много хора да станат иманяри

От Елица Елефтерова

През последните две години се забелязва засилване на иманярските набези на територията на България, заяви главен инспектор Ангел Папалезов, началник на сектор "Културно-исторически ценности” в Министерството на вътрешните работи, цитиран от агенция "Фокус”.

По отношение на сумата от трафика на културно-исторически ценности в Европа годишно, никой не може да се ангажира с конкретни цифри.

По думите му кризата през последните няколко години е принудила много от хората, които са имали друга трудова заетост, като гастарбайтери или строителни работници, да се върнат по родните си места заради безработицата, или ги е принудила да се занимават с иманярство.

Страната ни има богата история и много археологически паметници може да се похвали с голяма гъстота и наситеност на археологически обекти. До всяко едно населено място, село или град, има по няколко археологически обекта, което позволява на местното население да извършва иманярски набези.

"По-голямата концентрация е там, където икономиката на съответния регион е по-западнала и населението е принудено да се прехранва чрез извършването на престъпления”, посочва Папалезов.

 

По думите му в бита на гражданите се е наложило мнението, че иманярството е не чак толкова укоримо и наказуемо и с по-голяма лекота хората се занимават с иманярство.

"От 2009 година, след влизането на поправките в Наказателния кодекс, като завишаването на наказанията за такива престъпления, генералната превенция е по-добра. Иманярите в цялата страна знаят, че иманярството е тежко престъпление и ако бъдат задържани от органите на МВР, ги грози сериозно наказание”, допълва той.

Водещи

Най-четени